01 September 2021

Flixbus-terreur

Dido_flixbus

Op het heetste moment van de dag sta ik naast een Franse tolweg. Mijn rugzak heb ik afgedaan. In de verte glinstert het asfalt in de zon, alsof iemand tijdens de bouw confetti door de betonmixer heeft gegooid. De bus komt in zicht. De passagiers staan kreunend op van de picknickbankjes, doen hun mondkapjes om en zoeken op hun mobiele telefoons naar een vaccinatiepaspoort.

Liften is sinds begin 2020 passé, vliegen is beschamend en treinreizen zijn duur. Dan komt de arme student al gauw uit bij de Flixbus. De ritten door Europa duren soms hele dagen. Je hebt weinig persoonlijke ruimte, zweterige benen drukken tegen je aan en als je geen koptelefoon hebt, luister je de hele reis naar het monotone gedreun van de motor. Je moet het er maar voor overhebben.

De zomervakantie is voor veel mensen een ontsnapping, zowel van hun eigen problemen als die van de wereld. De nieuwe indrukken stapelen zich op in je hoofd en laten weinig ruimte over voor andere gedachten. De Middellandse Zee bij nacht, de huizen van natuursteen, de dronken gesprekken, het Franse meisje dat vroeg of ze een streepje in mijn wenkbrauw mocht zetten met een tondeuse. ZeDido_flixbus_site_03 schoot een beetje uit. Ik zei dat het niet boeide. Ik was op vakantie.

Nu is het voorbij. Mijn buurman is geen Frans meisje, maar een man uit Slovenië. Elke tussenstop stapt hij uit om razendsnel drie sigaretten achter elkaar te roken. Ik moet iedere keer opstaan om hem er langs te laten. De geur van de tabak vermengt zich met zijn zweet. In de buurt van Lyon valt de airco uit. Ik ben niet gelovig. Maar als er een hel bestaat lijkt hij waarschijnlijk veel op een Flixbus.

Uit verveling kijk ik voor het eerst in twee weken op nu.nl. Zo kom ik erachter dat Afghanistan is overgenomen door de Taliban. Ik begrijp er niets van. Ergens dacht ik dat de wereld wel op pauze zou staan tijdens mijn afwezigheid. Ik download de hele Volkskrant op mijn mobiele gegevens, want er is natuurlijk geen wifi in de Flixbus.

Bij Parijs lees ik over Dominic Raab, de Britse minister van buitenlandse zaken die al vijf dagen onder vuur ligt omdat hij een belangrijk telefoontje over de evacuatie van Afghaanse tolken had weggedrukt. Op Kreta konden ze hem even niet te pakken krijgen. Hij was op vakantie.

ILLUSTRATIEs: DIDO DRACHMAN

 

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.