OPINION

28 June 2021

De aanhef 'Hi SW!' kan echt niet

Subtitel

Universitair docent Wybren Verstegen ergert zich mateloos aan niet-passend taalgebruik in mails van studenten en op websites. Zijn opleiding biedt daarom een stoomcursus web-etiquette voor eerstejaars aan. En de VU-webredactie is ook welkom.

Bas

 

Onze opleiding geschiedenis doet erg zijn best om studenten een web-etiquette aan te leren. Ze mogen wel weten hoe je docenten fatsoenlijk aanspreekt. 'Geachte' hoeft voor mij niet, maar 'Beste meneer Verstegen' of 'Beste Wybren Verstegen' is wel zo correct. 'Beste Wybren' als je studenten al wat langer kent, kan er ook wel doorslippen wat mij betreft. Maar 'Hallo' (zonder meer), vind ik niet zo geslaagd. Ik herinner me een toegewijde student die de campusmedewerkers per mail om hulp vroeg omdat de beamer niet lekker werkte: 'Hello there, guys.' De leukste ooit was: 'Ha, die Verstegen!'

Tegenwoordig is er ook nog de besmettelijke Engelse variant, populair onder Nederlandse studenten die een Engelstalige opleiding volgen: 'Hi, professor'. Hoe leg je nu aan ze uit dat je geen professor bent en dat je in de Angelsaksische wereld geen universitair docent, maar een assistant professor bent. 'Hi, assistant professor.' Dat gaat niet goed. Maar zonder gekheid, de echte pijn zit 'm natuurlijk in dat 'Hi!'. Dat zeg je tegen mensen die je goed kent, en ze kennen me niet goed. 'Dear mr. Verstegen.' Kijk, dan wordt het al wat. 'Hello mr. Verstegen.' Vooruit. En als ik studenten al jaren ken, wordt het ook weleens 'Hallo Kees'.

De echte pijn zit 'm in dat 'Hi'

Onlangs ging het weer eens behoorlijk mis, maar nu uit een onverdachte hoek. Geen student, maar een brief van 'boven', nota bene van onze rector. Ach nee, een brief van zijn pr-bureau natuurlijk. Openingsschot: 'Beste SW'. Ik heb meteen uitgehaald: 'Zo wil ik niet aangesproken worden!' Maar ik had mijn gram nog niet gespuid of er dook weer een nieuwe Engelse variant op. Nog dodelijker, dit keer. Ik opende de nieuwe VU-website en daar stond in koeienletters: 'Hi, SW!'

De webredactie van de VU mag zich bij onze opleiding melden voor een stoomcursus web-etiquette, ze kan dan aansluiten bij onze eerstejaars in september.

Wybren (S.W.) Verstegen is universitair docent geschiedenis en history and international studies.

ILLUSTRATIE: BAS VAN DER SCHOT

 

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.