07 February 2020

Ik weet dat ik niets weet

'IK WEET OOK NIET MEER IN WAT IK LATER WIL WERKEN', appt een vriendinnetje mij. Het laatste halfjaar van onze bachelor is begonnen. Hoog tijd dus om na te denken over wat we hierna willen doen, maar, zoals de woorden in capslock duidelijk maken, gaat dat nog niet geweldig. Tijdens een lichte existentiële crisis een paar maanden terug kwam ik tot het besef dat ik misschien toch geen journalist meer wilde worden en dat mijn kinderdroom om de politiek in te gaan de kop weer opstak. Daarom zit ik nu bij het International Political Youth Debate, waarbij zes politieke jongerenpartijen met elkaar debatteren over relevante vraagstukken voor de Nederlandse politiek. Moeten er sancties worden opgelegd voor China? Moet de huizenmarkt zwaarder worden gereguleerd? Moet nucleaire energie onderdeel worden van de Green Deal?

politieke jongeren

Met een pul bier in de ene hand en een brandende sigaret in de ander raken ze in discussie over onder andere islamitisch onderwijs

Aan het einde van het debat loop ik naar de vertegenwoordiger van een partij die mij aanspreekt toe en vraag of ik hem zo bij de borrel wat vragen mag stellen. Een van zijn vrienden sluit zich onderweg bij ons aan en uiteindelijk eindig ik aan een tafel van een Haags café met op een rij een Forum stemmer, een actief lid van de Jonge Socialisten, een vooral passief lid van de Jonge Democraten, zoals hij het zelf omschrijft, en een internationale student van het recent uit de EU vertrokken Verenigd Koninkrijk. Met een pul bier in de ene hand en een brandende sigaret in de ander raken ze in discussie over onder andere islamitisch onderwijs, de scheiding van onderwijs en geloof en het wel of niet afschaffen van het eigen risico.

Los van enkele bijdragen, zoals mijn mening over de antifeministische opmerkingen van de Forum voor Democratie-leider en het grote percentage christelijke scholen in Nederland, luister ik vooral naar hun meningen, argumenten en ideologieën. Hoe meer er besproken wordt, hoe meer vragen er bij mij opkomen. Ik weet niet genoeg over al deze onderwerpen om volledig zeker te zijn van een standpunt. Ik weet niet met welke argumenten ik het het meeste eens ben. Ik weet niet zeker welke ideologie het beste bij mij past. Ik weet dat ik niets weet.

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.