NEWS

Scriptie 22 January 2020

‘Syriëgangers vertrokken niet vanwege geloof’

De meeste Syriëgangers gingen niet naar het kalifaat vanwege het geloof, maar omdat ze een plek zochten waar ze onderdeel konden zijn van de gemeenschap, ontdekte masterstudent Louise Racké.
 

Travelling to Syria, fighting with Isis
Louise Racké | 22 | master international crimes, conflict and criminology | cijfer 7,5 | 18 ects. De scriptie is hier in te zien.

Is je onderzoek gelopen zoals je had verwacht? “Nee, het was veel moeilijker dan ik had gedacht om Syriëgangers te vinden die echt met hun naam worden genoemd in de media. Uiteindelijk heb ik er tien gevonden, maar dat heeft me heel veel tijd gekost.”

Wat was je grootste ontdekking? “De meeste Syriëgangers gingen niet in de eerste plaats naar het kalifaat vanwege het geloof, maar omdat ze een plek zochten waar ze erbij konden horen. Hier in Europa voelden ze zich uitgesloten van de maatschappij en ze dachten dat het kalifaat de plek was waar ze wel deel uitmaakten van een gemeenschap.”

Wat zou je met de kennis van nu anders aanpakken? “Ik zou in het begin nog meer energie steken in het vinden van de namen van Syriëgangers over wie wel wat meer bekend is.”

Ben je goed begeleid? “Ja, ik kreeg als feedback dat ik niet zo snel om hulp vroeg. Dat klopt denk ik wel, ik wilde mijn scriptiebegeleider niet te veel lastigvallen.”

Ga je hier nog iets mee doen? “Ik ben nu terug in Luxemburg, waar ik ben opgegroeid. Maar ik zou aan de VU graag een plek krijgen als promovendus. Ik wil onderzoeken hoe je Syriëgangers het best kunt laten reïntegreren in de maatschappij.”

Welmoed Visser

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.