NEWS

Campus 27 November 2019

‘Met lichtjesfeest vieren we de veelkleurigheid aan de VU’

Decaan Religie & Theologie Ruard Ganzevoort is de nieuwe chief diversity officer van de VU. Tegelijkertijd is er ophef op de sociale media, want de VU lijkt de jaarlijkse kerstviering te hebben ingeruild voor een inclusiever lichtjesfeest.

Hebt u al concrete nieuwe plannen als chief diversity officer?
“Nou, er stond al veel op de rol, voor wat betreft het personeelsbeleid maar ook qua diversiteit op de campus en het onderwijs. Er is een goed jaarplan en dat gaan we de komende tijd uitvoeren.”

Is er verschil tussen u en uw voorganger, Karen van Oudenhoven?
“Iedereen legt zijn eigen accenten. Naast culturele diversiteit wil ik ook een kritische blik werpen op de wetenschap, op verborgen bias in het curriculum, de dekolonisatie van de universiteit. Verder denk ik dat het rechttrekken van de genderverhoudingen redelijk goed in gang is gezet, maar moet er nog meer gedaan worden op het gebied van etnische diversiteit in de wetenschappelijke staf. Daarvoor moeten we gaan kijken naar de selectieprocedures en dat soort aspecten. “

De afschaffing van kerst aan de VU, maakt dat ook deel uit van het diversiteitsbeleid?
“Kerst wordt helemaal niet afgeschaft.”

In plaats van de jaarlijkse kerstviering krijgen we nu een Lichtjesfeest in het VU-debatcentrum 3D. Leest u GeenStijl niet?
“Dat lees ik en dat vond ik erg grappig, het citaat van Abraham Kuyper ook, dat ze gebruiken, maar daarnaast blijft de kerstmarkt gewoon bestaan en er is ook een kerstreceptie.”

Maar in plaats van de traditionele kerstviering, met de VU-pastor en alles, vieren we lichtjesfeest met chanoeka en divali.
“Dat traditionele kerstfeest doet de VU al jaren niet meer en een VU-pastor is er ook al heel lang niet meer. We geven steeds op een nieuwe manier vorm aan onze identiteit. Vanuit 3D en in samenspraak met het college van bestuur geven we er nu een bredere vorm aan. Op Twitter wordt dat geframed alsof het onze bedoeling is om te polariseren, maar het doel is juist het tegenovergestelde: om de veelkleurigheid met iedereen te vieren.”

Op zich mooi, natuurlijk, je kunt met zo’n diverse populatie niet je eigen dominante cultuur blijven opdringen, maar de VU is van oorsprong een gereformeerde universiteit. Ik kan me voorstellen dat er binnen de VU zelf ook emotioneel wordt gereageerd.
“Er zijn reacties, maar nogmaals, het kerstfeest wordt helemaal niet afgeschaft. Er is inmiddels ook een uitnodiging verstuurd voor een kerstreceptie."

Wat wordt er aan uw eigen faculteit gedaan aan kerst?
"Dat vieren we met en bij de Protestantse Theologische Universiteit, die ook in het VU-gebouw zit.”

Met Jezus en zo? Ik vraag dat omdat het bij Religie & Theologie inmiddels ook een bonte verzameling van wereldreligies is.
“Ja, en als de moslims ons uitnodigen voor een iftar, en de hindoes een divaliviering hebben, doen we daar ook aan mee.”

Peter Breedveld
IMAGE: Gaelle Marcel via Unsplash

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.