NEWS

Campus 07 October 2019

Doe de rolstoeltest

Probeer maar eens snel van je ene college naar je andere te komen in een rolstoel. Hoe soepel gaat dat? Aanstaande donderdag is er op de VU een actie waarin je het kunt uittesten, en ook hoe het is om een andere beperking te hebben.

“Je kunt met een VR-bril op ervaren hoe het is om autisme te hebben”, zegt initiatiefnemer Suzanne Nuver, procesbeheerder studentbegeleiding aan de VU. “Dan kun je als docent of medestudent leren hoe je zo goed mogelijk kunt omgaan met iemand met autisme. In een andere workshop kun je filmpjes kijken met een 3D-bril of slaapmasker, die simuleren dat je (kleuren)blind bent. En je kunt een route volgen in een rolstoel.”

Gewoon meedoen

Nuver bedacht met een aantal collega's de workshops om aandacht te vragen voor het studeren met een functiebeperking en om te testen hoe goed de VU het doet. “Het is deze week de landelijke week van de toegankelijkheid. De VU heeft vorig jaar de VN-verklaring getekend om te streven naar meer inclusie van studenten met een beperking. Hoe goed gaat dat?”

Het gaat dan om allerlei beperkingen. Nuver somt er een aantal op: blindheid, doofheid, lichamelijk, autisme, psychische klachten. Volgens haar is het belangrijk dat die studenten niet per se allemaal voorzieningen hoeven aan te vragen, maar dat die voorzieningen er al zijn, zodat ze gewoon kunnen meedoen. “Van voorziening naar inclusie”, noemt ze dat.

Knopje in Canvas

Er is hoe dan ook nog een wereld te winnen. “Er zit in Canvas een knopje om te checken of wat je erop zet voldoet aan de richtlijn voor toegankelijkheid. Maar ik geloof dat niet alle docenten daar weet van hebben. Voor bijvoorbeeld slechtziende mensen maakt het uit welke kleuren je gebruikt in je powerpointpresentatie. Als je als docent zegt: Wat nu rood kleurt is fout, wat groen kleurt is goed, dan kunnen studenten die kleurenblind zijn dat niet zien.”

Zelfs de huisstijl van de VU voldoet volgens Nuver niet aan de toegankelijkheidsrichtlijn. “Op de posters zie je vaak een doorzichtig vlak over een foto heen met witte letters. Dat is niet voor iedereen goed leesbaar. En allemaal hoofdletters ook niet.” Met kleine aanpassingen valt al heel wat te bereiken, maar dan moet je het wel weten.

Mocht je willen meedoen aan een van de workshops op 10 oktober, meld je dan aan via Vunet.

Update 9 oktober

Door omstandigheden kan alleen de workshop autisme doorgaan. De andere workshop en de rolstoelroute door de VU komen te vervallen.

Marieke Kolkman

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.