NEWS

Studenten 20 September 2019

Nóg een campagne tegen het leenstelsel

Een dag na het manifest van Coalitie-Y lanceren de Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United een eigen campagne tegen het leenstelsel. Is een actie niet genoeg?

De inkt van het manifest – waarin jongerenbeweging Coalitie-Y onder meer de afschaffing van het leenstelsel eist – is nog maar net droog of de Landelijke Studentenvakbond komt weer met een campagne op de proppen. Ook ditmaal met de boodschap: voer de basisbeurs opnieuw in, compenseer pechstudenten en haal het geld daarvoor niet uit de onderwijsbegroting. 

Beloften geen garantie

De LSVb slaat de handen ineen met vakbond FNV. “Met alle toezeggingen en ambities van de politieke partijen lijkt haast wel alsof de afschaffing van het leenstelsel een feit is. Maar eerder is gebleken: beloften uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”, aldus de bonden in een verklaring.

Ze zijn blij dat inmiddels acht politieke partijen (ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, SP, 50Plus, PvdD, SGP en Denk) zich hebben aangesloten bij het manifest van Coalitie-Y, waar ze zelf ook onderdeel van uitmaken. Maandag overhandigde de jongerenbeweging het document aan minister-president Mark Rutte. Naast de afschaffing van het leenstelsel, vragen ze in tien punten onder andere aandacht voor de prestatiedruk, onzekerheid op de arbeidsmarkt en onbetaalbare woningen voor jongeren.

Leenstelsel moet afgeschaft

Als er al zo veel steun is voor dat plan, waarom dan nóg een campagne? Coalitie-Y is een stap in de juiste richting, reageert LSVb-vicevoorzitter Monty Aal, maar het is volgens hem nog geen gelopen race. “We moeten de druk op de politiek houden. Niet alle beloftes komen daadwerkelijk tot uitvoering.” Zo wordt er in de politiek nogal eens wat onderhandeld en uitgeruild. “Op één punt is er in onze ogen geen compromis te sluiten en dat is de afschaffing van het leenstelsel en de invoering van een basisbeurs voor iedereen die studeert.”

Aal is niet bang dat deze actie voor versplintering binnen Coalitie-Y zorgt. “Dit is geen blijk van wantrouwen. Het is belangrijk dat we niet alleen de politiek, maar ook studenten mobiliseren om zich uit te spreken. Met deze campagne onderstrepen we juist punt 1 van het manifest van Coalitie-Y.”

HOP/MZ

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.