NEWS

Mozes splijt de Rode Zee, schilderij van Frédéric Schopin
Campus 16 September 2019

Theologische faculteit reorganiseert ondanks tegenstand

De faculteit Religie en Theologie reorganiseert ondanks het verzet tegen het gedwongen ontslag van een aantal medewerkers en haar veranderde strategie. Ze benoemt nieuwe hoogleraren en bestaande leerstoelen hebben een nieuwe leeropdracht.

Het college van bestuur laat op VUnet weten (alleen voor medewerkers en studenten van de VU) dat het heeft besloten ‘tot een beperkte reorganisatie bij de faculteit Religie en Theologie’ waarbij  ‘gedwongen ontslag van een aantal medewerkers onvermijdelijk is geworden.’

Het besluit gaat in tegen een negatief advies van de ondernemingsraad. Voor dit dossier geldt adviesrecht, geen instemmingsrecht.

“Een merkwaardige zaak”, zegt Dick de Gilder van de ondernemingsraad over de reorganisatie. De OR is het niet eens met de voorgenomen ontslagen die ermee gepaard gaan, want de raad denkt dat een alternatief zonder gedwongen ontslagen haalbaar is. De raad is het ook niet eens met de nieuwe strategische koers, “waartegen nog veel kritische geluiden zijn binnen de faculteit”, zegt De Gilder.

Mensen ontslaan

Decaan Ruard Ganzevoort hecht eraan te benadrukken dat het niet gaat om een reorganisatie die voortkomt uit bezuinigingsdrift. “Het is geen krimpscenario, maar een transitiescenario. Het moment waarop er moet worden ingegrepen, heeft wel te maken met nood. Als je enorme reserves hebt, kun je je veroorloven dat geleidelijk te doen, zonder mensen te ontslaan, maar die luxe hebben we niet.”

Wat gaat de OR nu doen? “We laten ons nog adviseren over de financiële onderbouwing van de reorganisatie”, aldus De Gilder.

Een groot artikel over de koersverandering staat in de nieuwe Ad Valvas, morgen online en overmorgen overal gratis verkrijgbaar op de betere universiteitscampus.

Peter Breedveld
IMAGE: Bristol Museum

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.