17 May 2019

De pijnlijke waarheid

Waarschuwing vooraf: deze column bevat schokkende feiten. Wie geen zin heeft in slecht nieuws kan nu beter stoppen met lezen. Ten eerste is het onderwerp buitengewoon deprimerend, en leidt het onvermijdelijk tot vervelende gevoelens. Ten tweede blijkt uit onderzoek dat mensen die berichten lezen die een bedreiging voor hun manier van leven vormen, er vaak voor kiezen om dat nieuws te bagatelliseren of onwaar te verklaren. Dus alleen doorgaan als u een ras-optimist bent en met een open blik de toekomst tegemoetziet.

De nare boodschap is dat het slecht gaat met de natuur. Dat staat in het nieuwe rapport van het wetenschappelijk biodiversiteitspanel van de Verenigde Naties, zeg maar het zusje van het IPCC. Wereldwijd sterven soorten steeds sneller uit, verdwijnen natuurgebieden in ongekend tempo, en is bijna driekwart van alle ecosystemen op aarde ernstig aangetast door vervuiling, overexploitatie, invasieve soorten en klimaatverandering. De mens is de oorzaak van dit alles. En de mens zal ook grote negatieve gevolgen hiervan ondervinden. Het is niet leuk, maar waar.

Het nieuws dat nu met veel tamtam naar buiten is gebracht, is niet nieuw. We weten al jaren dat de biodiversiteit in sneltreinvaart naar beneden dendert. We weten al lang dat we de aarde uitputten door eindeloos grondstoffen uit de natuur te halen. Het erge is dat we deze wetenschap ook al jaren negeren en wegstoppen. De werkelijke waarde van het nieuwe rapport is de overweldigende grondigheid waarmee alle harde cijfers bij elkaar zijn gezet. Het schudt ons wakker en confronteert ons met de pijnlijke waarheid: er moet een fundamentele verandering plaatsvinden in onze manier van leven, want zó kunnen we niet doorgaan.

Het zal een kwestie worden van prioriteiten stellen, op politiek niveau en ieder voor zich. De juiste keuzes maken, zonder lamlendige smoesjes te verzinnen omdat we de consequenties niet willen voelen. Een vliegvakantie, aardbeien met kerst, die iPhone X terwijl de 6S het nog prima doet? Met onze dagelijkse beslissingen kunnen wij de biodiversiteit beschermen. Hopelijk kunnen genoeg mensen, van burgers tot ceo’s en regeringsleiders, de moed opbrengen om het goede te doen. Broodnodig voor de natuur en voor onszelf! 

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.