NEWS

verward
Wetenschap 25 April 2019

‘Psychiatrie werkt niet met één verklarend model’

De professionele grondslag van de psychiater moet verder ontwikkeld worden, zegt promovendus Alan Ralston.

“In de geneeskundige praktijk verloopt het stellen van een diagnose doorgaans via het klassieke medisch model: anamnese, lichamelijk en aanvullend onderzoek. Omdat er echter geen simpele lichamelijke verklaring voor psychiatrische aandoeningen bestaat, verloopt dat proces in de psychiatrie anders. Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere theorieën over wat een depressie veroorzaakt.

Ziektebeeld

Ik heb onderzocht hoe het diagnostisch proces in de psychiatrie werkt. Wat ik zag, is dat het een dynamisch proces is. Er wordt niet met één verklarend model gewerkt, er is ruimte om op verschillende manieren naar ziektebeeld te kijken. De psychiater is daarbij voortdurend aan het checken of de verklarende theorie, die samen met de patiënt ontwikkeld wordt, passend is. Het moet zowel overeenkomen met het wereldbeeld van de patiënt als kloppen met de wetenschappelijke theorieën.

Verder ontwikkelen

Deze methode wijkt iets af van het klassieke model, maar is zeker professioneel te onderbouwen. Deze professionele grondslag en expertise moeten we verder ontwikkelen en normeren.”

Alan Ralston is medisch hoofd Acute en Intensieve Psychiatrie bij UMC Utrecht. Hij promoveerde 9 april bij de faculteit Geesteswetenschappen.

Floor Bal
IMAGE: Unsplash - Daniel Mingook Kim

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.