08 April 2019

Identiteit bij de Aldi-kassa

Ik ben in de Aldi in Leiden. In tegenstelling tot de meeste mensen die ik spreek vind ik het een fijne plek. Opeengestapelde dozen overzichtelijk onder fel tl-licht. Een verrassend assortiment non-foodproducten. En ik heb er nog nooit mijn tas hoeven te openen ter controle voor diefstal. Een veilige wereld van diepvrieserwten en tomaten in blik.

Het is rustig. Ik sluit aan in de enige rij. “Het zijn er acht”, zegt de vrouw voor mij, terwijl ze de blikjes Schultenbräu op de band zet. Het zijn de grote, van 50 cl. De jongen achter de kassa knikt en haalt haar boodschappen geroutineerd langs de scanner, die er vrolijk op los bliept. “Tja”, zegt de vrouw terwijl ze een hand door haar grijzende haar haalt, “ik dacht ik sla maar in. Lekker met dit weer. Vind je ook niet?” “Vast wel hoor,” zegt de jongen achter de kassa glimlachend, “ik zou het alleen niet echt weten, ik drink niet.”

“Echt niet?” zegt de vrouw. “Een jonge vent als jij? Hoezo niet?” “Van mijn geloof mag dat niet. Het is haram”, legt de jongen uit. “O?” zegt de vrouw. Ze bekijkt hem eens onderzoekend en neemt zijn donkere haar en stoppelbaard in zich op. “O, je bent Marokkaan” zegt ze. “Nee”, antwoordt hij. “Ik ben moslim.” “Maar wel uit Marokko?” vraagt de vrouw. De jongen houdt zijn ogen gericht op de zak krentenbollen die hij langs de scanner haalt. Het apparaatje bliept niet meteen. “Nee, niet uit Marokko, gewoon, van hier. Ik ben hier geboren”, zegt de jongen. “Ik ben Nederlander.” De scanner bliept, de krentenbollen mogen door.

“Een Nederlandse moslim? O ja, dat kan tegenwoordig ook blijkbaar”, zegt de vrouw lachend. Ze doet de laatste boodschappen in haar tas. “Dat kan al een tijdje hoor mevrouw”, zegt de jongen terwijl hij haar de bon aanreikt. Ze schudt haar hoofd, nog steeds lachend, nee, die hoeft ze niet mee. “Nou fijne dag hè”, zegt ze. Ze knikt naar de jongen, en naar mij en mijn tomaten in blik. “Fijne dag”, antwoordt hij, terwijl de scanner alweer bliept.

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.