OPINION

26 March 2019

Burggraaf hoeft niet weg. Maar een ‘geen commentaar’ is onacceptabel

Het is geen probleem als universitaire bestuurders een uitgesproken politiek profiel hebben. Maar daar hoort wel bij dat je er openlijk over moet spreken als ernaar gevraagd wordt, aldus VU-docent Boris Slijper.

Een van de leden van onze raad van toezicht - Jan Louis Burggraaf - blijkt een prominent lid van Forum voor Democratie.

Een interessant gegeven. Thierry Baudet is namelijk nogal openlijk over zijn strategie voor machtsvorming. FvD streeft naar een rechtse variant van een lange mars door de instituties. “Wij moeten, heel langzaam, achter al die bureautjes onze mensen zien te krijgen”, zo citeerde de NRC hem.

En let wel: het gaat hier om niets minder dan een fundamentele Kulturkampf. In zijn aan de alt-right-beweging ontleende rechts-Gramsciaanse analyse worden maatschappelijke instituties - en met name de universiteiten - namelijk gedomineerd door allerlei ‘cultuurmarxisten’ zoals u en ik.

Dat was dus even schrikken. Blijkbaar zijn ze wat de VU betreft al een eind op weg, met deze Burggraaf in onze RvT?

Sinds de monsterzege van FvD afgelopen woensdag barst het in mijn ‘cultuurmarxistische’ netwerk van de energie en behoefte ‘om iets te doen’. En daarom is het begrijpelijk dat een aantal van mijn collega’s al het plan had opgevat tot een oproep om deze Burggraaf uit de Raad van Toezicht te zetten.

Een oproep om hem uit de RvT te zetten wordt door de vele internet-soldaatjes van rechts heel eenvoudig tegen ons gebruikt

Maar dat lijkt mij geen slimme strategie. Zo’n oproep wordt door de vele internet-soldaatjes van rechts heel snel opgepikt, en op eenvoudige wijze tegen ons gebruikt. ‘Extreem-linkse VU-docenten roepen op tot beroepsverbod voor leden van Forum voor Democratie.’ Of zoiets. Afgezien daarvan vind ik het ook principieel niet juist.

Het is echter onacceptabel dat zowel het college van bestuur als de man zelf weigeren op de zaak in te gaan, en antwoord te geven op nogal voor de hand liggende vragen. Deelt Burggraaf de analyse van een door cultuurmarxisten gedomineerde VU? En wat vindt hij van alle mission statements van de VU die bijna op een GroenLinks-campagne lijken? En wat vindt hij van al die moslims onder onze studenten die zelfs een eigen gebedsruimte hebben? Waarom wil hij eigenlijk toezichthouder zijn van zo’n ‘linkse’ universiteit? Wil hij zijn invloed aanwenden voor een koerswijziging van de VU? En welke zou dat moeten zijn?

Het is wat mij betreft geen probleem als universitaire bestuurders - net als docenten - een openlijk en uitgesproken politiek profiel hebben. Maar daar hoort dan ook bij dat je daar openlijk over moet spreken als daarnaar gevraagd wordt.

Maar misschien maken we ons druk om niets: ik begreep dat Burggraaf een voormalige CDA-er is. Dat doet vermoeden dat we misschien slechts te maken hebben met een ordinaire opportunist. Dat verklaart dan ook zijn ‘geen commentaar’: hij moet later ook nog bij D66 of GroenLinks terecht kunnen.

Boris Slijper is docent en opleidingscoördinator bij de Faculteit Sociale Wetenschappen

Boris Slijper

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.