tips & tricks

Nieuwe vrienden maken

Daar zit je dan, in je nieuwe kamer in Amsterdam. De nieuwe bank van Ikea ziet er prima uit, maar je kent nog niemand die erop kan komen zitten. Ad Valvas geeft je VIJF wetenschappelijk bewezen tips om vrienden te maken.

Wees er vroeg bij / Laat je hoofd zien / Onderneem activiteiten / Ga op Uilenstede wonen / Wees vriendelijk

Wees er vroeg bij

Bij de groep eerstejaars studenten die universitair docent Gerhard van de Buntvoor zijn promotieonderzoek volgde, bleek dat de basis van de verschillende vriendengroepen al tijdens de introductieweek zichtbaar waren. “De vriendschappen die in de eerste week gevormd werden, bleven later de basis van het netwerk.”

Laat je hoofd zien

Ga naar zoveel mogelijk activiteiten en colleges. Hoe vaker je je studiegenoten ziet, hoe eerder je bevriend met ze raakt. Van de Bunt: “Als je iemand vaker ziet, word je ook sneller vrienden. Dat bleek vooral bij studenten die dezelfde richting volgden. Hoe vaker ze dezelfde vakken hadden, hoe groter de kans was dat ze vrienden werden. Met iemand die beter bij jou past maar die je minder vaak ziet, raak je toch niet snel bevriend.”

Onderneem activiteiten

“Je moet zorgen dat je met mensen in contact komt”, aldus hoogleraar Theo van Tilburg die een boek over eenzaamheid schreef. Die moet je wel ergens tegenkomen. Activiteiten ondernemen is altijd een goede manier om nieuwe kennissen op te doen. Word lid van een studievereniging, studentenvereniging of allebei.
En een beetje assertiviteit kan daarbij geen kwaad. Vraag gewoon of iemand zin heeft om af te spreken, maar verwacht in het begin niet te veel van mensen die je net ontmoet hebt. “Denk niet meteen dat iemand je hartsvriendin voor de komende dertig jaar is. Die vertrouwdheid moet groeien. Mensen die eenzaam zijn, hebben de neiging te overvragen.”

Ga op Uilenstede wonen

Uilenstede is een campus vol studenten van dezelfde leeftijd en achtergrond. Met die hospita in de stad bij wie je ook een kamertje kunt huren, raak je toch niet bevriend. Uit een klassiek onderzoek in de jaren vijftig bleek dat studenten die op een Amerikaanse campus dichtbij een trappenhuis woonden, meer vrienden hadden dan de mensen met een kamer verder op de gang.
“Het zou me niets verbazen dat als je op Uilenstede dicht bij de voordeur woont, je meer kennissen hebt”, zegt Van de Bunt. Mocht jouw kamer niet op een plek met veel verkeer liggen, ga dan vaak in de keuken zitten. Kom je je huisgenoten vanzelf tegen als ze weer eens een magnetronmaaltijd opwarmen.

Laat merken dat je iemand aardig vindt

Als je laat merken dat jij mij leuk vindt, vergroot dat de kans dat ik jou leuk vind”, aldus Van de Bunt. Als mensen je aardig vinden, zijn ze ook meer geneigd bevriend met je te raken.” Zo simpel is het.

Floor Bal