NEWS

VU 14 September 2017

Ruim duizend Uilenstedebewoners zonder stroom

Op de studentencampus Uilenstede hebben meer dan duizend bewoners vandaag de hele dag geen stroom. Dit omdat er een elektra-transformator moet worden vervangen die drie woontorens van elektriciteit voorziet.

In de drie gebouwen wonen ongeveer 1150 studenten, waaronder ook veel VU-studenten. Behalve de liften en koelkasten en dergelijke die dus niet werken, is er geen internet en geen stromend water. Studentenhuisvester DUWO heeft de bewoners gemaild en tips gegeven om de dag goed door te komen.

Poepen in het donker

‘’We hebben het advies gekregen om een emmer water te vullen voor het doorspoelen van de wc’’, vertelt Rijk de Vries, bewoner van een van de getroffen flats. ,,Dat is een vriendelijk advies, maar helaas hebben de badkamers geen ramen. Dus als je moet poepen, dan zit je wel in het donker.’’ Hoewel de studenten zich lichtelijk zorgen maken over opwarmende koelkasten en vriesvakken, moeten ze vooral lachen om allerlei ongemakken die kunnen ontstaan door het achterstallige onderhoud.

De transformator is inmiddels vijftig jaar oud en daarom hoog nodig toe aan vervanging. "Een elektra-transformator bevindt zich in een soort energiehuisje", legt technisch beheerder van DUWO Uilenstede Elwin Wennekes uit. "Het huisje wordt leeggehaald en vervolgens wordt de nieuwe transformator geplaatst.’’

Stoppen doorslaan

Om te voorkomen dat alle stoppen doorslaan, worden de torens na vervanging geleidelijk aan weer van energie voorzien. ''Zodra een toren weer helemaal functioneert, krijgen de bewoners daar bericht van'', meldt teamleider van DUWO Maartje Blom.

Rond zes uur ’s avonds moeten de werkzaamheden klaar zijn. ‘’Het team houdt rekening met eventuele tegenslagen, er wordt doorgewerkt tot de hele klus geklaard is, aldus Blom.’’  

Noémi Lemoine, student-verslaggever
IMAGE: Jack Amick (Flickr Creative Commons)

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.