NEWS

Wetenschap 30 May 2017

Zeven gelukkigen aan VU met Vidi-beurs

Zeven VU-wetenschappers hebben een Vidi-beurs bemachtigd van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Ze horen daarmee tot de vijftien procent gelukkige aanvragers die een subsidie krijgen.

De onderzoeken die op de VU uitgevoerd gaan worden, zijn alle zeven totaal verschillend. Sociaal antropoloog Dimitris Dalakoglou wil kijken hoe burgers zelf werken aan een betere infrastructuur, daar waar de staat en de markt niet aan hun behoeften kunnen voldoen. En communicatiewetenschapper Christiaan Burgers gaat satirisch taalgebruik vergelijken met onder andere taal in nieuwsberichten.

Extreem droog weer

Verder wil natuurkundige Iddo Heller ontdekken hoe antivries-eiwitten ervoor zorgen dat water niet bevriest. Klimaatwetenschapper Dim Coumou gaat proberen extreem droog weer beter te voorspellen. En Sjoerd Bruijn van bewegingswetenschappen wil voor eens en voor altijd een antwoord op de vraag hoe het toch kan dat de mens stabiel rechtop kan lopen.

Tot slot ontvingen ook twee medici een beurs. Epidemioloog Judith Bosmans gaat de kosteneffectiviteit van de gezondheidszorg onderzoeken. En psychiater Odile van den Heuvel van VUmc kijkt naar hersenveranderingen bij obsessieve-compulsieve stoornis.

Eigen onderzoeksgroep

Onderzoeksfinancier NWO kende in totaal 89 ervaren onderzoekers een Vidi-subsidie van 800 duizend euro toe. Daarmee kunnen ze een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Er hadden 590 onderzoekers een aanvraag ingediend voor de beurs: 376 mannen en 214 vrouwen. Uiteindelijk hebben 52 mannen (veertien procent) en 37 vrouwen (zeventien procent) de beurs gekregen.

In de selectie beoordeelt NWO de onderzoeker zelf, de originaliteit van het onderzoeksvoorstel, de verwachte wetenschappelijke impact en de mogelijkheden voor toepassing van de kennis.

Marieke Kolkman en HOP/JH

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.