25 April 2016

De evolutie van vriendschap

Laatst bij de kapper kwam het gesprek op Johan Cruijff. “Alsof er een goede vriend is overleden”, vertelde de kapper. Ik vond dit een merkwaardige reactie. Hoe kun je iemand als vriend beschouwen die je nooit persoonlijk hebt ontmoet? Speelt ons oerbrein ons hier parten? Het lijkt er wel op. Amerikaans onderzoek heeft al eens aangetoond dat mensen die eenzaam zijn vaker naar tv-soaps kijken, en dat ze hun tv-helden op den duur gaan beschouwen als echte vrienden. Een verklaring is dat het hier gaat om personen die heel frequent in onze huiskamer te vinden zijn en wier aanwezigheid en mening we waarderen. Zoals een vriend dus.

Maar zijn deze virtuele relaties ook echte vriendschappen? Uit onderzoek onder Facebook-gebruikers blijkt dat niet het geval. Bij mensen met meer dan 500 ‘vrienden’ op Facebook was er bij slechts 26 sprake van wederzijdse communicatie (jij schrijft wat en zij/hij reageert erop) en dat is toch de kern van vriendschap.

Vriendschap is een lening die zich later eventueel terugbetaalt

Als je echt in de penarie zit, kun je waarschijnlijk slechts op een handvol een beroep doen. De reden is simpel en heeft te maken met de beperkingen van het mensenbrein. Het onderhouden van vriendschappen kost namelijk veel tijd en energie en die kun je dus niet gebruiken om in allerlei andere levensbehoeften te voorzien. Onderzoekers hebben vastgesteld dat een mens gemiddeld ongeveer vijf vriendschappen tegelijk heeft. Een romantische relatie onderhouden kost nog meer tijd, en daarvoor moet je twee vriendschappen inleveren. Vandaar dat je vrienden niet altijd blij zijn met je nieuwe vlam. Waarom steken we onze kostbare tijd in vriendschappen? Evolutionair gezien biedt vriendschap een oplossing voor een fundamenteel sociaal probleem, de bankiers’ paradox. De paradox is dat een bank wel geld wil uitlenen, maar eigenlijk alleen aan personen die kunnen terugbetalen.

Vriendschap is volgens deze redenering een lening die zich later eventueel terugbetaalt wanneer je in nood komt te zitten. Het is dus geen slechte keuze om in je studententijd flink te investeren in je vrienden. In de woorden van Cruijff: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt.”

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.