NEWS

Supercomputer IBM ©Argonne National Laboratory (Flickr)
Politiek 08 December 2015

Meer geld voor supercomputers voor de wetenschap

ICT-organisatie Surf krijgt acht miljoen euro voor het onderhouden en verbeteren van de infrastructuur die onderzoekers nodig hebben. De organisatie is volgens de Tweede Kamer belangrijk voor de Nederlandse wetenschap.

Aardgasbaten

Van de honderd miljoen euro uit het zogeheten ‘Toekomstfonds’ moet acht miljoen euro naar Surf, besloot de Tweede Kamer vanmiddag. Het fonds wordt gevuld met aardgasbaten en moet wetenschappelijk onderzoek en innovatie aanjagen.

Het extra geld heeft Surf te danken aan D66 en de PvdA. Volgens die twee partijen is de investering nodig voor het updaten en vervangen van onderdelen van supercomputers. Die worden bijvoorbeeld gebruikt om enorme hoeveelheden data te analyseren over ziektes als kanker of Alzheimer.

Snelweg

“De ICT infrastructuur die Surf aanlegt is als het ware de snelweg die heel veel bedrijven – klein, groot, starters en gevestigde bedrijven – nodig hebben voor hun innovaties”, aldus PvdA-Kamerlid Mei Li Vos.

Surf-voorzitter Paul Rullmann is blij met het geld. “Om aan de frontlinie te kunnen blijven opereren hebben we ook publiek geld nodig. De investeringen in het netwerk en in supercomputers zijn enorm, maar als je ze niet doet dan gaan we achterlopen bij onze omgeving.”

Toekomstfonds

In de zomer van 2014 besloot de Tweede Kamer dat er een Toekomstfonds moest komen. Dat is in 2015 voor het eerst gevuld, met honderd miljoen euro. Dat geld wordt belegd en met de renteopbrengsten en meevallers wil het kabinet innovatieve projecten en wetenschappelijk onderzoek financieren.

HOP/PV
IMAGE: Supercomputer IBM ©Argonne National Laboratory (Flickr)

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.