Pop-up-Stay-tuned.png

NEWS

Wetenschap 20 June 2014

Promotie Kourtit gaat ondanks nieuwe beschuldiging door

Ondanks de beschuldiging van datafraude gaat de promotie van Karima Kourtit volgende week woensdag door. Sterker nog: rector Frank van der Duyn Schouten zal de promotie voorzitten. Een anonieme klager beschuldigt, aldus het NRC Handelsblad, Kourtit, haar voormalig promotor Peter Nijkamp en gastdocente Tüzin Baycan van datafraude. Dezelfde klager beschuldigde Kourtit eerder van onvolkomenheden in haar proefschrift.

Fraude

Nog voordat de beschuldiging op 12 juni officieel werd ingediend, ontving de leescommissie al documenten van de klager over de mogelijke fraude. Van der Duyn Schouten zegt hierover in een verklaring: “De leescommissie heeft na een wetenschappelijke ondervraging van Kourtit geconcludeerd dat de kandidate overtuigend kan aantonen dat er noch met de oorsprong noch met de behandeling van de data die ten grondslag liggen aan het proefschrift, iets mis is.”

Uitgesloten

Volgens het college van decanen en het bestuur is er bij de beoordeling van het proefschrift aan alle zorgvuldigheidseisen voldaan. Dat betekent echter niet dat de klacht niet in behandeling wordt genomen, deze wordt in behandeling genomen. Er wordt een commissie ingesteld die een aantal artikelen van Kourtit zal bestuderen. De artikelen die in het proefschrift staan, zijn al door de leescommissie beoordeeld en worden hierom uitgesloten.

Zelfplagiaat

Ook aparte artikelen van Nijkamp en Baycan zullen door de commissie bestudeerd worden. Het is nog niet bekend of dit een taak van de commissie-Zwemmer is, die het oeuvre van Nijkamp op zelfplagiaat doorlicht.

Floor Bal

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.