14 March 2023

Nuchter verder

Minimaal twee keer in de week stond ik op met een bonkende kop en een droge keel. Ik tastte in het donker rond of ik mijn mobiel nog ergens kon vinden en als dit zo was, dan was alles goed en konden we weer door. Dit riedeltje herhaalde zich dan ook elke week. Ook al wist ik hoe naar ik mij de dag erna kon voelen, er de potentiële kans was om waardevolle spullen te verliezen en de kans om dingen te doen waar ik achteraf spijt van had. Dat ene koude biertje woog toch op tegen deze nadelen. Het leek ook allemaal niet zo erg. Bijna iedereen om me heen consumeert immers alcohol op wekelijkse basis, en niet zo’n beetje ook. Tien biertjes op een avond of zelfs meer is een normaal waar geen student van opkijkt. Meerdere malen heb ik ook het zinnetje om me heen gehoord: ‘Ja. maar wij zijn studenten, dus dan kan je officieel geen alcoholist zijn.’ Erg legitiem is dat misschien niet, maar toch heb ik hier vaak instemmend op geknikt.

5 winnaars
Voor het vak Formuleren (onderdeel van Media & Journalistiek) blogden studenten over de grootste verandering in hun leven. Ad Valvas koos de 5 beste blogs uit.

Tot ik laatst wakker werd, mijn telefoon niet meer wist te lokaliseren, en de helft van de avond ook niet terug wist te halen. De welbekende black-out. Ik voelde me zo ellendig dat ik de knoop doorhakte, ik zou stoppen met alcohol drinken. De nadelen van alcohol drinken waren me al eerder bekend: slechte huid, katers, verminderde concentratie, black-outs, verhoogd risico op kanker en andere gezondheidsproblemen. Maar eerder had mij dit toch nooit over de streep getrokken. Nu voelde het alsof er iets in mijn hoofd was geklikt en de beslissing was genomen.

Ik merk dat je eigenlijk goed kunt meeliften op andermans dronken zijn

Af en toe is het echt wel lastig. Zeker als student, maar alcohol drinken is überhaupt een norm geworden waar niet veel mensen van afwijken. Mensen kijken je dan ook vaak raar aan als je een drankje afwijst. Maar ik merk dat avonden met vrienden en feestje eigenlijk nog net zo leuk kunnen zijn, of zelfs leuker. Ik merk dat je eigenlijk goed kunt meeliften op andermans dronken zijn, en dat mensen om me heen zich kunnen verbazen dat ik niet dronken was. Dus gelukkig kan ik me nuchter ook prima voor schut zetten. En terwijl ik nog steeds de leuke gezellige feestjes meemaak, voel ik mij beter dan ooit. Er zit een stijging in mijn conditie, mijn concentratie is verbeterd, ik heb mijn studie en werk op orde en zit over het algemeen gewoon tien keer beter in mijn vel.

Nu wil ik niet zeggen dat ik het licht heb gezien en dat iedereen per direct nooit meer een druppel alcohol zou moeten nuttigen. Toch raad ik iedereen aan het af en toe eens uit te proberen, al is het maar een week alcoholvrij. Voor mij is het in ieder geval, hoe klein het ook lijkt, een van de grootste positieve veranderingen in mijn leven geweest.

Eva Verhoog

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.