01 December 2022

Spotify Wrapped-arrogantie

Het is december, een maand die bol staat van de tradities. Naast Sinterklaas, Kerst, Independer en Oud & Nieuw kent de laatste periode van het jaar nog een terugkerende zekerheid: Spotify Wrapped. 

Dido

Spotify Wrapped is een persoonlijk jaaroverzicht van de muziek die jij als gebruiker hebt geluisterd. Elk jaar blijken veel mensen in mijn omgeving de onbedwingbare behoefte te voelen om het resultaat te delen met zijn of haar volgers. Wie begin december Instagram opent, hoeft niet lang te wachten voordat het scherm wordt gedomineerd door de playlist van een ‘vriend’. Of je het nou wil of niet, andermans muzikale Spotify-wrap wordt gegarandeerd door je strot geduwd.

Ik vraag me af waarom ik deze deeldrang zo onuitstaanbaar vind. Persoonlijk voel ik totaal niet de behoefte om mijn volgers op de hoogte te brengen van mijn muzieksmaak en iedereen die weet naar welke artiesten ik doorgaans luister zal snappen waarom. Als ik nu met een pistool tegen m’n hoofd moet kiezen tussen het delen van m’n afspeellijst of m’n pincode, sluit ik niet uit dat ik voor het tweede kies.

De Spotify Wrapped-etaleur staat aan de andere kant van het spectrum; hij beschikt over een soort stuitende arrogantie. Mogelijkerwijs leeft hij in de veronderstelling dat zijn volgers daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in dat hij hoort bij de top 0,5 procent Tame Impala-luisteraars. Dit is een misvatting. Een andere mogelijkheid is dat deze persoon zich dondersgoed realiseert dat niemand zit te wachten op zijn muzikale nietszeggendheid, maar dat hij zijn playlist van zo’n onmisbare waarde vindt, dat die toch wereldkundig gemaakt moet worden.

Het is zoveel interessanter om je te storten in het onontrafelde mysterie dat de ander is

In mijn hoofd zijn dit dezelfde mensen die tijdens het kerstdiner eindeloos over zichzelf kunnen oreren. In plaats van eens een vraag terug te stellen, wijden ze zonder gêne nog eens uit over iets persoonlijks. Hun muzieksmaak, om maar wat te noemen.

Ik blijf me verwonderen als mensen het liefst over zichzelf praten. Het is zoveel interessanter om je te storten in het onontrafelde mysterie dat de ander is. Als met een brandende fakkel door een duistere grot op zoek naar verhalen, gedachten en inzichten die je anders nooit had gekend. Je gesprekspartner is een ongerepte jungle vol exotische geuren en kleuren die klaarligt om door jou verkend te worden.

Maar velen laten deze expeditie voor wat het is. Zij blijven liever thuis. Veilig op de bank, met hun playlist op repeat.

Illustratie: Dido Drachman

 

Reply?

Stick to the subject, and show respect: commercial expressions, defamation, verbal abuse and discrimination are not allowed. The editors do not argue about deleted responses.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.