Popup-Niks-missen-2.png

18 november 2020

'Via Zoom kun je elkaar niet goed aanvoelen'

"Ik vind de tweede periode zwaarder dan de eerste periode. Op maandag heb ik ’s ochtend twee online colleges achter elkaar. Normaal zou ik elke dag op de fiets naar de VU komen, dan heb je al even beweging gehad. Maar nu word je wakker, je gaat achter je scherm zitten en daar blijf je de rest van de dag. Ik hoor wel van mensen die een kwartier vóór college uit hun bed komen, hun laptop openklappen en met de camera uit tijdens het college ontbijten. Ik zou dat niet kunnen, ik probeer me toch altijd goed voor te bereiden: te ontbijten; ik wil het ritme er een beetje in houden.

Nu word je wakker, je gaat achter je scherm zitten en daar blijf je de rest van de dag

Het tweede college van de maandagochtend vind ik zwaarder, dan heb je al een uur en drie kwartier naar dat scherm gestaard. Mijn docenten proberen het wel interactief te houden, maar het blijft ongemakkelijk om in complete stilte te wachten tot iemand antwoord geeft op de vraag. Soms blijft het maar stil, soms antwoorden drie mensen tegelijk. Je kunt elkaar via Zoom niet goed aanvoelen.

Tijdens colleges zijn het vaak dezelfde mensen die antwoord geven. Ik ben zelf niet zo’n type, ik vind het toch spannend om te praten voor tachtig of negentig studenten. Ik neem dan liever het woord tijdens werkgroepen, met zo'n twintig studenten. Het is fijn dat dan iedereen zijn camera wél aan heeft, dan weet je tegen wie je praat. Ik vind sowieso werkgroepen leuker, dan ben je lekker interactief aan het werk.

Als er een probleem is bij de toets, kun je bij niemand terecht

Ik heb ook voor het eerst tentamens met TestVision gehad, dat was een hele ervaring. Ik ken enkele mensen van de UvA, daar gebruiken ze minder vaak TestVision. Het lijkt daar meer gebaseerd op vertrouwen. Hier op de VU moet je vóór je tentamen een deskscan doen: je scherm en webcam worden opgenomen, je mag niet van je plaats. Het voelt allemaal heel wankel. Als er een probleem is bij de toets, kun je bij niemand terecht."

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.