Popup-Niks-missen-2.png

04 juli 2023 reacties 3

Zitten voor de toekomst

Een carrière in de wetenschap is behoorlijk ongezond. Academici brengen het grootste deel van hun tijd zittend door. Achter hun computer, om e-mails te typen of te worstelen met de administratie. In het lab, om te meten en pipetteren. Aan hun bureau, om tentamens na te kijken. En als ze tijd over hebben, moeten er artikelen en onderzoeksaanvragen geschreven worden. Oók zittend.

Zitten is ongezond. Het zorgt voor een hoger risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Vooral lange tijd achter elkaar zitten, daar ga je eerder dood van. Mensen die tussen de 8 en 11 uur per dag zitten hebben een hogere kans om eerder te overlijden. Een 11-urige werkdag, die zitten de meeste wetenschappers met gemak uit. Zitten heeft iets negatiefs, ook in ons alledaagse taalgebruik. Denk maar aan uitdrukkingen als vastzitten, ergens mee zitten of iemand laten zitten. Allemaal omgewenste zaken.

Het is hard nodig, wetenschappers die hun lijf in de strijd werpen om de politiek te laten luisteren

Toch zijn er wetenschappers die zelfs in hun vrije tijd expres gaan zitten. En weigeren om op te staan. Ik bewonder ze erom. Al worden ze geduwd om op te staan, ze blijven gewoon zitten. Alsof ze zijn vastgelijmd aan hun plek. Zelfs met een waterkanon zijn ze niet van hun plek te krijgen. Omdat ze ergens voor stáán. Namelijk voor een wetenschappelijk onderbouwd klimaatbeleid, waarin geen plek is voor fossiele subsidies. Voor systeemverandering om de ecologische en humanitaire crisis veroorzaakt door klimaatverandering te stoppen.

Activisme is voor velen een behoorlijke stap uit hun comfortzone. We zijn het niet gewend, wetenschappers die hun lijf in de strijd werpen om de politiek te laten luisteren. Toch is het hard nodig, want de politiek treuzelt en vertraagt omdat de conclusies van het VN klimaatpanel IPCC hen niet aanstaan. Daarom sluiten steeds meer wetenschappers zich aan bij Scientist Rebellion. Naast onderzoek en onderwijs realiseren zij een derde academische verantwoordelijkheid: maatschappelijke impact.

Ja, zitten is ongezond. Maar als we nu niks doen om klimaatverandering te stoppen, laten we de volgende generatie ermee zitten. En dat is niet alleen ongezond, maar ook desastreus voor de toekomst van de aarde en van onszelf.

 

{ Lees de 3  reacties}

Door Petra Verdonk op 05 juli 2023
Veel dank Jacintha Ellers voor deze column! Klimaatactivisme is wetenschapscommunicatie, valorisatie, en heeft maatschappelijke impact. Het feit dat de leefbaarheid van onze aarde op het spel staat, dat dit geen mening is, geen wetenschappelijk debat, dat hier wetenschappelijke consensus over is, zou voldoende reden kunnen zijn voor wetenschappers om in actie te komen. Dat, en de waardering van onze rayonhoofden.
Door Sjoerd Kluiving op 05 juli 2023
Ja veel dank Jacintha voor deze mooie column met een duidelijke twist: sta allemaal op om als activist te gaan zitten! Ik kan me pas sinds kort een klimaatactivist noemen, dus ik hoor bij die groeiende groep wetenschappers die bij een zich verergerende poly crisis (hoe treffend de gelijknamige storm van vandaag!) en het negeren van heldere wetenschap door onze regering laten horen. Laat dit een aanmoediging zijn voor alle collega's om op zaterdag 9 september naar Den Haag te komen.
Door Hans C Ossebaard op 06 juli 2023
Our Health depends on the health of the planet. Vanuit de eerste Planetary Health conferentie in ARTIS Amsterdam (ism VU Amsterdam) . https://www.artis.nl/nl/footer/over-natura-artis-magistra/planetary-health/artis-planetary-health-congres/ ) kan ik alleen maar bevestigen hoe urgent de degradatie van onze natuurlijke omgeving is voor onze gezondheid, voor ons bestaan en al het leven om ons heen. Als je dat begrijpt, moet je er iets aan doen. Priviliged to know, duty to act - is een motto van Scientist Rebellion. De steun van hoogleraren zoals Jacintha Ellers is daarvoor van eminent belang. Al was het maar omdat 'zitten voor de toekomst' in ons omringende landen (als VK, Duitsland, Frankrijk) vaak echt betekent dat klimaatactivisten tegen lange gevangenisstraffen, mishandeling en hoge boetes aankijken. Los daarvan is het voor wetenschappers nog nooit zo urgent geweest zich uit te spreken, en zèlf de straat op te gaan. Dat heeft toch impact, begrijp ik van velen, lees ik in de wetenschappelijke literatuur. Professor Ellers is niet alleen. Mis het historisch momentum niet; kom eens kennismaken met https://www.scientistrebellion.nl/ En kijk wat je kan doen om te voorkomen dat de ecologische polycrisis ontaardt in maatschappelijke ontwrichting.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.