Popup-Niks-missen-2.png

19 november 2020

Zennials

Dido_Zennials

Ik begrijp Tiktok niet echt. Ik vind het confronterend hoe vaak ik de referenties van grappen moet opzoeken. Als ik tieners dansjes zie doen terwijl ze met een schrikbarende openheid al hun mentale problemen online gooien, voel ik geen gelijkgestemdheid. Eerder een soort vaderlijk: kind-het-komt-wel-goed, ik wil thee voor ze zetten en voorlichting geven over drugsgebruik.

Dit is allemaal niet zo erg. Maar toen besefte ik dat als ik al niet meekom met Tiktok, dan ga ik het volgende ding ook niet begrijpen, en het ding daarná al helemaal niet. Dit was de laatste keer dat ik ‘erbij’ was. Voor je het weet, zit ik op een bankje voor mijn huis te klagen over de jeugd van tegenwoordig.

Als ik al niet meekom met Tiktok, dan ga ik het volgende ding ook niet begrijpen, en het ding daarná al helemaal niet

Sowieso is leeftijd eigenlijk een vrij relatief begrip. Ik voel me ouder bij tieners, maar ik voel me nog steeds heel jong bij de vrienden van mijn broer. Als ik dit onderwerp bij hen aansnijd, stijgt er altijd een koor op van “Wacht maar!” gevolgd door helse voorspellingen over katers die twee dagen duren en belastingformulieren. 

Maar is dit allemaal niet gewoon een beetje onzinnig? Op internet kwam ik laatst deze definitie tegen van mijn eigen leeftijdscategorie:

Zennials are those of us born in the micro-generation occurring between 1992 and 1998. In the blurring of time that manifested itself between the Millennials and Generation Z.

Zijn we niet een beetje ver gegaan met het categoriseren van leeftijdsgroepen als een periode van zes jaar al een generatie kan zijn? Het doet me weleens denken aan hoe mensen praten over vlindercollecties. Dat je een mens vastpint en inlijst met de volledige Latijnse naam eronder: Homo Sapiens Zennial. Generaties zijn in de praktijk vooral sociale constructen om stereotiepe denkbeelden over elkaar in stand te houden. Het feit dat GroenLinks jongeren een zak geld wil aanbieden als ze achttien worden (en er überhaupt een partij bestaat die 50Plus heet), zal er wel voor zorgen dat we dit nog wel een tijdje zullen blijven doen. 

Een huisgenoot is net een week terug van een rondreis van twee jaar door Azië om uit te vinden wie zij nou eigenlijk is. Ze lijkt niet ouder geworden en ziet er exact hetzelfde uit. Maar haar persoonlijkheid is wel anders. Nu komt ze de hele tijd zonder te kloppen mijn slaapkamer binnen en hangen er ineens overal ‘live, laugh, love’-stickers. Je kunt veel veranderen in een korte tijd. Over een maand is de eerste verjaardag waar ik een heel kleine aarzeling bij voel. Ik word 23.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.