Popup-Niks-missen-2.png

22 november 2016

Wij leiden je door het info- & regelwoud

Als student aan de universiteit krijg je veel informatie voor je kiezen. Naast alle boeken die je moet lezen voor je studie, wordt er ook van jou als student verwacht dat je op de hoogte bent van alle regels op de VU, jouw faculteit én opleiding. Mails via Studielink,  van het Onderwijs Service Centrum, je docent en meldingen via Blackboard. Kortom, je wordt bestookt met mailtjes. Hoe weet je wat belangrijk is en wat voor jou echt van toepassing is?

In die mails staat veel belangrijke informatie, maar toch is lang niet altijd alles duidelijk. Hoe lang duurt het voordat ik mijn cijfer terugkrijg? Telt bij het maken van een herkansing mijn laatste of hoogste cijfer? Hoelang heb ik het recht om mijn tentamen in te zien? Mag ik deelnemen aan het honoursprogramma? Hoelang voor een herkansing moet het cijfer van het eerste tentamen bekend zijn?

Kortom, wat zijn mijn rechten en plichten als student? En waar kan ik het vinden?

Wij hebben de OER voor dummy's bedacht

Voor het antwoord op dit soort vragen hebben wij de OER voor dummy’s bedacht! OER is de afkorting van Onderwijs- en Examenreglement. Dit bestaat op iedere universiteit voor elke opleiding. Het is een reglement met antwoorden op onder meer bovenstaande vragen en is beschikbaar via VUnet. Mocht je dus ooit antwoord willen op deze vragen kun je dit document raadplegen! Maar we moeten je waarschuwen: het is een lang document met veel informatie. Waarschijnlijk heeft het grootste deel van de studenten hier nog nooit van gehoord, laat staan dat ze het hebben gelezen! Dit wordt ook niet van studenten verwacht.

Als universitaire studentenraad willen wij wel graag meer aandacht hieraan geven. Studenten die met vragen rondlopen, verdienen daar een antwoord op!

Om deze reden werken de facultaire studentenraden nu hard aan de OER voor dummy’s. Dit is een beknopt document met de belangrijkste rechten van de student. Zo hopen wij op een simpele manier voor iedere student inzichtelijk te maken wat je rechten zijn. Voor elke opleiding komt een apart document, zodat je als student alleen de informatie leest die voor jou echt belangrijk is.

 

Lobke Min
coördinator commissie Onderwijs & Onderzoek van de universitaire studentenraad 2016-2017

[foto: Yvonne Compier]

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.