Popup-Niks-missen-2.png

19 september 2019

Wij kunnen nog veel groener

Na lange voorbereidingen begon het dan toch echt, ons officiële raadsjaar 2019-2020. We praten niet alleen mee over beleidsstukken waaraan vaak al een jaar lang is geschreven, we moeten er ook nog iets zinnigs over zeggen. Juist deze frisse blik werkt goed, zeker nu ik nog exact weet hoe het is om te studeren.
En we praten niet alleen mee, wij hebben natuurlijk ook onze eigen plannen. Hoog op de agenda staat duurzaamheid, dat onderwerp leeft onder vrijwel alle jongeren. Logisch, wij willen zolang mogelijk van een gezonde planeet genieten. En we beseffen wel degelijk dat daarvoor nieuwe levensgewoonten nodig zijn. 

Een universiteit hoort bij te dragen aan een betere toekomst, zo ook de VU. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt overduidelijk dat de aarde opwarmt door ons eigen toedoen. Juist daarom moeten academici in spe zich extra verantwoordelijk hiervoor voelen, de verandering begint immers bij jezelf. De Vrije Universiteit moet nog heel wat slagen maken voordat zij zichzelf een echt duurzame universiteit kan noemen.

Binnen mijn commissie Organisatie en Financiën valt campusontwikkeling en dus ook duurzaamheid. Wij ondersteunen de initiatieven van Green Office dan ook van harte. Maar onze raad denkt dat er nog veel meer uit te halen valt. Zo zou VU een duurzaamheidsakkoord moeten tekenen, een officiële stap naar de duurzame VU en bovendien een goed statement. In dit akkoord moet dan staan dat de VU géén gebruik meer maakt van single-used-plastic. En dat de VU waar mogelijk  groene energie gebruikt, ik denk aan nog meer zonnepanelen.

Daarnaast gooien we hier dagelijks veel te veel papieren bekers weg. Als iedereen voortaan zijn eigen mok meeneemt, kunnen de warme dranken ook goedkoper worden.
Niet alleen de VU moet veranderen, ook wij studenten moeten ons gedrag aanpassen. Te vaak ligt de campus vol met afval. Dat moet écht afgelopen zijn, iedereen moet zijn afval gewoon in de prullenbak gooien. En als het even kan, zijn afval scheiden.
Tijdens de studentenraadsverkiezingen hoorde ik dat studenten de VU-campus doorgaans heel erg prettig vinden, maar wel de groene uitstraling missen. We weten allemaal dat een groene omgeving beter is voor het welzijn van mensen. Door de campus groener te maken, slaan wij dus twee vliegen in één klap: het is beter voor het milieu én voor ons welzijn. 
Komend studiejaar zal onze hele raad zich inzetten voor een duurzamere VU. Dit kunnen wij niet alleen, daarom is het belangrijk dat iedere student haar/zijn steentje bijdraagt. Ook jij! 

Nanne Duijnkerke
Commissiecoördinator Organisatie en Financiën

n.duijnkerke@studentenraadvu.nl

Nanne Duijnkerke USR 19 20

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.