Popup-Niks-missen-2.png

24 juni 2021

Wc-borstels

Dido_borstel1

Er wordt vaak gezegd dat het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit lelijk is, en dat is natuurlijk ook wel zo. Volgens de Wikipedia-pagina over de architectuur is het een voorbeeld van brutalisme, met een uitbundig gebruik van beton en weinig afwerking aan binnen- en buitenkant van de draagconstructie. Dat klinkt niet gezellig, maar ik heb onze betonblok aan de Zuidas altijd wel cool gevonden. Nee, waar ik me nu al vier jaar kapot aan erger, en waar ik mijn laatste column voor de zomervakantie aan wijd, is niet het uiterlijk van ons hoofdgebouw, maar iets veel belangrijkers: géén wc-borstels in de toiletten.

Soms moet ik een wc vies achterlaten, want ik ga niet met mijn handen gewikkeld in wc-papier de laatste resten wegvegen. Schuldbewust verlaat ik de ruimte, want ik weet dat de schoonmaakploeg het dezelfde dag nog tegenkomt. Wat is de oorzaak van deze mensonterende situatie?

De Facilitaire Campus Organisatie (FCO) heeft ooit aan Ad Valvas laten weten dat er uitgebreid onderzoek voorafging aan de keuze om geen wc-borstels in de toiletten van het hoofdgebouw te hebben. FCO stelt dat een borstel de hygiëne niet bevordert en een bron van bacteriën is. “Het beleid is dat in wc's op openbare plekken geen wc-borstels komen en dat de schoonmaakfrequentie hier hoger ligt.”

Het spreekt toch voor zich dat je die borstel niet in je mond stopt?

Ik ben het hier helemaal niet mee eens. De wc-borstel is inderdaad een bron van bacteriën, maar het spreekt toch voor zich dat je hem niet in je mond stopt? In de gehele samenleving zijn er wc-borstels. In ziekenhuizen, theaters, pompstations en restaurants. Ik zie niet waarom dit op de universiteit heel anders zou moeten zijn. Verder is het heel leuk dat “de schoonmaakfrequentie hier hoger ligt”, maar we komen wel veel meer vieze toiletten tegen dan noodzakelijk is. Deze kritiek pareert FCO als volgt: “Helaas is de frequentie niet altijd opgewassen tegen de behoeftes van onze studenten. Vieze wc’s kunnen gemeld worden bij de Servicedesk FCO.”

Dido_borstel2Samenvattend: volgens het officiële beleid van de VU kun je niet discreet je eigen rotzooi opruimen met een doodgewone wc-borstel, zoals je dat in heel Nederland doet. Je wordt geacht de Servicedesk te bellen, waar je na vijf minuten een hardwerkende medewerker aan de lijn krijgt: Angelique, - ik veronderstel - een pas gescheiden vrouw met een dochter op het Montessori. Tegen haar zeg je: “Ja hallo, ik heb de wc op de derde verdieping compleet ondergekakt. Succes ermee.”

Dat kan toch niet langer. Het leenstelsel is ingevoerd met de belofte dat universiteiten en hogescholen de opbrengsten gebruiken om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Voor mij komt dat vaak neer op lezingen en lange documenten in je syllabus over ‘blended learning’. Maar persoonlijk heb ik liever geen remsporen meer dan nóg een extracurriculaire activiteit waar niemand naartoe gaat.
Een wc-borstel hoeft ook niet duur te zijn. Op Bol.com vind je ze voor 11 euro per stuk.

Tot volgend studiejaar!

ILLUSTRATIE: DIDO DRACHMAN

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.