Popup-Niks-missen-2.png

20 februari 2017

Wat gebeurt er met mijn basisbeurs?

Geen basisbeurs meer. Dit en nog veel meer is de afgelopen jaren besloten door de politiek. Wat gebeurt er de komende jaren? Omdat er geen vertegenwoordiging van studenten in de Tweede Kamer zit, is het belangrijk dat wij stemmen! Stem dus vooral op 15 maart! In de Tweede Kamer worden namelijk ontzettend veel besluiten genomen die ons raken. Wie laat jij voor jouw belangen opkomen? In deze blog presenteer ik kort de onderwijsvisies van enkele politieke partijen op basis van hun verkiezingsprogramma’s.

Wie laat jij voor jouw belangen opkomen?

VVD: De overheid moet ook private onderwijsinstellingen bekostigen. De ov-studentenkaart moet blijven. Studenten moeten meer online onderwijs kunnen volgen. Er moet meer geselecteerd worden bij opleidingen om te voorkomen dat er te veel studenten zijn ten opzichte van het aantal plekken op de arbeidsmarkt. Studenten moeten extracurriculaire activiteiten kunnen doen. En als die activiteiten in het belang van de instelling zijn, hoeft de student geen collegegeld te betalen.

PvdA: Miljarden extra investeren in het onderwijs, zodat Nederland over uiterlijk tien jaar de best opgeleide beroepsbevolking ter wereld heeft. Studenten en universiteiten moeten gestimuleerd worden om kennis in de praktijk te brengen via nieuwe ondernemingen. De aansluiting tussen opleidingen (bijvoorbeeld van hbo naar wo) optimaliseren. Iedereen moet kunnen studeren wat hij/zij wil, dus geen selectie aan de poort.

PVV: Er staat niets over onderwijs in haar verkiezingsprogramma.

SP: Meer zeggenschap voor personeel, studenten en ouders. Een studiebeurs voor alle studenten, met de mogelijkheid voor een aanvullende beurs voor jongeren uit een gezin met een lager inkomen. De partij is tegen selectie aan de poort, zodat alle jongeren zich op hun eigen tempo kunnen ontwikkelen. Het stapelen (van hbo naar wo) moet verbeterd worden.

CDA: Goed onderwijs is de belangrijkste investering in het land. De basisbeurs moet terugkomen en het ov-studentabonnement moet blijven bestaan. Er moet geïnvesteerd worden in de kwaliteiten van docenten. Kleine studies en specialistische vakgebieden moeten blijven bestaan.

Weet jij al op wie je stemt? Nee? Lees dan ook de volgende USR-blog in Advalvas 14 (8 maart) waarin ik de onderwijsvisies van D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en de Partij voor de Dieren bondig presenteer.

 

Lobke Min
coördinator commissie Onderwijs & Onderzoek van de universitaire studentenraad 2016-2017

[foto: Yvonne Compier]

 

 

 

 

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.