Popup-Niks-missen-2.png

14 maart 2017

Waarom ik Piratenpartij stem (en Christenunie de overwinning gun)

Er wordt vaak een beetje raar gekeken op het moment dat je zegt dat je voor de piraten gaat: rare naam, rare snuiters, rare partij. Gelukkig ben ik zelf redelijk excentriek, dus dat rariteitenkabinet past wel bij me. Maar we zitten hier wel op de universiteit: de plek waar mensen verder dienen te kijken dan hun neus lang is en men hopelijk enthousiast is over het experiment en de wetenschap.

De Piratenpartij is bij uitstek een partij die mijns inziens een positieve impuls geeft aan het wetenschappelijke bedrijf. De partij staat namelijk voor evidence based policy. Op het moment dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een bepaalde maatregel niet werkt, dan zal de Piratenpartij de eerste zijn om ruiterlijk toe te geven dat een experiment is mislukt. Een voorbeeld van zo’n experiment is het basisinkomen: enkele steden zijn op dit moment bezig om te kijken of het basisinkomen goed uitpakt. Een zegen voor de wetenschap, want hoe vaak komt het nou voor dat de politiek het goed vindt om beleidsexperimenten te doen?

En niet geheel onbelangrijk: de Piratenpartij is tegen het ingevoerde leenstelsel

De Piratenpartij doet het niet alleen goed als het gaat om het luisterend oor richting de wetenschap. De standpunten van de piraten leggen ook de focus op vernieuwingen die hard nodig zijn binnen de wetenschap: artikelen die gefinancierd zijn op basis van overheidsgeld dienen altijd open access te zijn, men dient altijd transparant te zijn over de geldbronnen achter een bepaald onderzoek en artikelen dienen altijd onder een Creative Commons-licentie verstrekt te worden. Voor het onderwijs heeft de Piratenpartij verder voor ogen dat technologische aanbestedingen op een slimmere manier zouden moeten gebeuren en idealiter met aandacht voor alle open source mogelijkheden die er zijn. Waarom gebruik maken van Office 365 en gebonden zijn aan de tarieven van Microsoft als een instelling ook het gebruik van Open Office kan stimuleren? Een gevolg hiervan zal ook nog eens zijn dat deze open source-producten beter en verder ontwikkeld zullen worden.

En niet geheel onbelangrijk: de Piratenpartij is ook tegen het ingevoerde leenstelsel. Onderwijs is een recht dat zou moeten gelden voor iedereen, ongeacht leeftijd, en daar hoort bij dat men financieel in staat moet zijn om het onderwijs te volgen. Op de lange termijn zou dan waarschijnlijk niet de basisbeurs terugkomen, maar het basisinkomen worden ingevoerd. Ondertussen zou de basisbeurs kunnen werken als een pleister op de wond van de immer groeiende schuldenberg.

Het klimaat, privacy en de hoogtechnologische economie zijn vanwege deze punten bij de piraten in goede handen. Toch kan ik me voorstellen dat stemmen op de piraten vrij spannend is, dus zou ik willen wijzen op een prachtig alternatief: de Christenunie. De Christenunie heeft eveneens oog voor het klimaat en het onderwijs. Uiteindelijk komt het echter neer op uw keuze, dus sluit ik af met een geparafraseerde slogan van de piraten: geloof geen column, informeer jezelf!

De titel is gebaseerd op de column van Rob Wijnberg op De Correspondent, ‘Waarom ik Partij voor de Dieren ga stemmen (en GroenLinks de overwinning gun)’.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.