Popup-Niks-missen-2.png

06 juli 2023 reacties 1

Vragen over verlies

Iedereen krijgt vroeg of laat in het leven te maken met verlies en rouw. Bij verlies denk je meestal aan het overlijden van een dierbare, maar het kan ook om verlies van gezondheid, werk, relatie of een illusie gaan. Natuurlijk krijgen studenten hier ook mee te maken. Ik geef drie voorbeelden uit mijn praktijk.

Should I stay or should I go?

Hij is net 18 geworden en is uit een tropisch land gekomen om in Nederland te studeren. Ooit is hij weleens bij familie in Nederland op vakantie geweest, maar wat is het anders om hier te wonen. Er moet zoveel geregeld worden: een verblijfsvergunning, een woning, een bankrekening, een ov-chipkaart en studiefinanciering. En opeens moet hij ook zelf boodschappen doen, koken, z’n huis schoonmaken. Tot nu toe deden zijn ouders dat voor hem. En daarbovenop is het hier ook nog zo koud, donker en druk; hij kan er niet aan wennen. Ook het studeren valt hem tegen: zoveel leerstof die hij opeens uit zijn hoofd moet leren. Hij krijgt het niet voor elkaar. Hij mist zijn ouders, de warmte, het eten. Zal hij kiezen voor de makkelijkste weg en gewoon teruggaan?

Hij mist zijn ouders, de warmte, het eten

Een illusie armer

Haar hele leven wilde ze al tandarts worden. Vorig jaar is ze uitgeloot, maar gelukkig had ze zich ingeschreven voor een andere studie: de tweede keuze. Best leuk hoor, maar uiteindelijk wil ze gewoon patiënten helpen en geen onderzoeker worden. Ze heeft alles op alles gezet om dit jaar ingeloot te worden en haar studie verwaarloosd. Nu is ze weer uitgeloot voor tandheelkunde en een illusie armer. Gaat ze het nog een derde keer proberen? Hoe ziet haar toekomst eruit als ze geen tandarts kan worden?

Ongewild mantelzorger

Hij komt te laat binnen en het is duidelijk dat hij geen zin heeft in het gesprek. Hij was altijd een goede student, maar nu heeft hij flinke studievertraging opgelopen. Hij schaamt zich voor zijn studieresultaten, maar ook voor zijn thuissituatie. Zijn broer heeft zware psychische problemen en dat heeft veel invloed op het gezin. Zijn ouders lijden eronder en de schaamte is groot. En omdat zijn Nederlands het beste is, wordt hij overal bij betrokken. Maar hij wil gewoon zijn studie afmaken. Concentreren op de studie lukt door alle onrust niet meer en dat frustreert hem enorm. Zijn ouders hebben al zoveel problemen en zijn hele studie betaald. Hij wil hen niet belasten. Hoe gaat hij thuis vertellen dat hij het niet redt om zijn bachelor in drie jaar af te ronden?

Ivonne Ruiter
Studieadviseur

Ivonne Ruiter

In oktober komen alle studentenbegeleiders van de VU (studentenpsychologen, studentendecanen en studieadviseurs) samen voor een trainingsdag over omgaan met verlies en levensvragen.

{ Lees de 1  reacties}

Door crm goede doelen op 10 augustus 2023
"crm goede doelen variëren in uitdaging: run voor snelheid, olympisch voor balans en Ironman voor uithoudingsvermogen. Steun atleten operation Whydonate voor deze ultieme proeven! <a href="https://whydonate.com/blog/crm-systeem-voor-fondsenwerving/">crm goede doelen</a>

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.