Popup-Niks-missen-2.png

10 oktober 2016

'Vo voor het VU-votum

Nederland is een seculier land. Op zich is daar niets mis mee, maar het wordt vervelend op het moment dat men dit secularisme tot ideologie verheft. Ik ben bewust aan de VU gaan studeren omdat ik hier terecht kon met die neigingen die door sommigen als irrationeel worden bestempeld (i.e. het geloof in God). De VU is een bastion van religiositeit in een land waar een politieke partij stemmen wint door antireligieuze symboolpolitiek te voeren. De vraag is hoe lang de VU dit nog vol blijft houden.

Laatst was er een uiting in de Advalvas om het votum dat meldt dat onze hulp in de naam des Heeren is optioneel te maken. Een dergelijk voorstel geschiedt alleen op het moment dat de geschiedenis niet meer op je netvlies zit. Ab Flipse, universiteitshistoricus, wees er terecht op dat een votum onderdeel is van traditie en dat op andere universiteiten het votum nog steeds een vermelding naar God maakt, hoe seculier ze ook zijn.

Ik ging naar de VU toe om de allergische reactie op religie uit de weg te gaan

Datzelfde votum kwam ook onder kritiek te staan toen een student in 2015 zich gekwetst voelde door verwijzing naar religieuze symbolen op zijn bul. De toenmalige rector meldde toen terecht dat de student zijn boosheid op zichzelf moest richten, want de VU is ook anno 2015 nog steeds verbonden met haar verleden en dat verleden is expliciet protestants. Ik vraag me af of de huidige rector deze sentimenten deelt.

Ik ging naar de VU toe om de allergische reactie op religie enigszins uit de weg te gaan. Ik schuw haar niet en ik schuw ook zeker de confrontatie niet, maar de VU moet toch de plek zijn waar het votum in het Nederlands kan luiden dat de hulp in de naam van onze Heer is.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.