Popup-Niks-missen-2.png

07 november 2019

Verbond van pepernoten, stroopwafels & bitterballen

"What’s your name?” vraagt de man in de zwarte Toyota. “You’re supposed to say that”, antwoord ik. Nadat hij zijn telefoon met mijn naam erop laat zien ga ik voorin zitten, dat doe ik eigenlijk altijd. Ik vind het heerlijk om gesprekken te voeren met mijn Uber-drivers. Ik liet de Uber-chauffeur in Miami Nederlandse muziek horen, sprak met een zwarte chauffeur over zijn begrip voor Trump en met de jonge dubbele engineering bachelorstudent aan Columbia over zijn droom om voor NASA te werken.

How’s your night going?” vraag ik. Niet mijn chauffeur, maar de andere passagier van onze Uber-Pool reageert. Het is 's nachts na drieën, hij komt net van zijn werk bij supermarktketen Trader Joe’s en ik kom net van de club. Na niet heel lang merkt hij mijn Nederlandse accent op. Ik vraag hem hoe hij dat weet, aangezien Nederlands hier niet vaak geraden wordt. “I am from Amsterdam” zegt hij enthousiast. Ik antwoord in het Engels dat ik in Amsterdam studeer. “Wacht, kun je Nederlands?” vraag ik twijfelachtig. “Ja!” lacht hij. Met een licht Amerikaans accent vertelt hij dat hij 15 jaar geleden met zijn ouders vanuit Amsterdam naar New York City kwam. We bespreken de verschillen tussen New York en Amsterdam, ik leg uit wie Ome Duo is, degene die mijn exchange financiert, en we spreken onze waardering uit voor de eettentjes hier die 24 uur per dag open zijn.

Maar er zijn hier helaas geen bitterballen te vinden moet hij mij teleurstellen. Ik vertel dat familie en vrienden die ons uit Nederland bezoeken chocoladepepernoten voor ons meenemen. Ook die heb je hier niet stelt hij. “Maar bij Trader Joe’s verkopen we wel stroopwafels”. In een Facebook-groep voor Nederlanders in New York delen mensen soortgelijke tips. Van ketjap manis in een supermarkt in de Upper West Side tot pepernoten bij de Flying Tiger, die daar ‘mini Christmas cookies’ heten. Zo creëren pepernoten, stroopwafels en, de tot zover nog gezochte, bitterballen een verbondje tussen Nederlanders hier in New York.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.