Popup-Niks-missen-2.png

20 maart 2017

Verander de systemen

De actievoerder in mij is losgebroken. Ik vertik het om nog langer mijn onderwijs en onderzoek in het keurslijf van de digitale administratiesystemen te persen. Afgelopen week vormde de nieuwe researchportal Pure de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.

Pure is bedoeld om intern de onderzoeksinzet en output te administreren, maar de VU gaat het gebruiken als visitekaartje naar buiten toe, als website dus. Met alle problemen van dien: de vermelde gegevens zijn voornamelijk technisch van aard, veelal onvolledig, en nauwelijks mogelijkheden om de vormgeving of inhoud aan te passen. Geen sterke marketingstrategie.

Het ene na het andere digitale systeem wordt over de VU uitgerold, met als doel de hoeveelheid ondersteunend personeel te verminderen en kosten te besparen. Maar de systemen sluiten slecht aan bij de vraag vanuit onderzoek en onderwijs. Zo zullen bijvoorbeeld binnenkort alle telefoons van de VU verdwijnen om plaats te maken voor Skype for business. Voortaan alleen nog bellen via je computer en headset dus. Wie heeft dit in vredesnaam bedacht.

Ik roep op tot academische ongehoorzaamheid

Ook zitten er veel fouten in het systeem en zijn omslachtige work-arounds nodig om de gebreken op te lossen. Ter illustratie: in het nieuwe roostersysteem kon ik als cursusleider niet eens mijn eigen naam als docent invullen! Het is moeilijk om er niet cynisch en chagrijnig van te worden. Want wie gaat er tijd in investeren om de fouten te corrigeren? Juist, u raadt het al. Doordat alle systemen aan het VUnet-id gekoppeld zijn, moet dit persoonlijk door de betreffende docent of hoogleraar gedaan worden. Niet echt kostenbesparend dus.

Het is als een voortdenderende trein. Alle onvrede en protesten van de afgelopen tijd zijn simpelweg platgewalst, en uit de plannen voor nieuwe systemen blijkt geen enkele koersverandering. Daarom roep ik op tot academische ongehoorzaamheid. Stop deze uitholling van de taken van het wetenschappelijk personeel. Leg de administratie terug waar deze hoort: bij het ondersteunende personeel. Ik stel voor dat we massaal weigeren om nog met deze systemen te werken tot het functioneren van de primaire processen van onze universiteit weer leidend is bij de systeemkeuzes die gemaakt worden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.