Popup-Niks-missen-2.png

23 maart 2021

Vechten voor jouw belangen in de bestuurlijke molen

Als voorzitter van de universitaire studentenraad schreef ik in september mijn eerste blog. We zijn nu ruim een halfjaar verder. En er is in de tussentijd een hoop gebeurd. 

Ik heb aan veel overlegtafels mogen aanschuiven en dus veel kunnen zien en horen. Eén opmerking uit zo’n overleg is mij bijgebleven: “De VU is een erg politieke organisatie. Op het moment dat je denkt afspraken te hebben gemaakt in een vergadering, verandert dat compleet zodra je de deur uitloopt.”

Dit vind ik wel heel typerend voor de VU. Als studentenvertegenwoordigers worden we een jaar lang blootgesteld aan de bestuurlijke molen. De universiteit is opeens niet alleen primair een wetenschappelijke onderwijsinstelling, maar een bedrijf dat praktisch gerund moet worden, met als gevolg enkele bureaucratische bijwerkingen.       

Zo is het voor mij, als student bestuurs- en organisatiewetenschap, fascinerend om te zien wat er allemaal gebeurt binnen zo’n grote organisatie en hoe het beleid hier tot stand komt.

Ons werk lijkt op een eeuwigdurend schaaktoernooi, waarin je je tegenstander klem moet zetten tot schaakmat

Als studentenraad moeten we lobbyen voor ons leven en daar gaan we ook mee door. Veel van onze initiatieven en formele taken lijken op een eeuwigdurend schaaktoernooi, waarin je je tegenstander klem moet zetten tot schaakmat. We gaan net zo lang door tot de organisatie wel toe moet zeggen om onze input op beleid over te nemen of eventueel te veranderen.

Het afgelopen jaar was een herhaling van zetten, waarin we ook bizar veel weerstand hebben ondervonden. Als organisatiewetenschapper is mij dit niet onbekend. Bij elke poging tot het realiseren van verandering kun je rekenen op tegenwerking. Als student vind ik het wel bijzonder om dit fenomeen in de praktijk mee te maken.

Ondanks die weerstand is de studentenraad sterk doorgegaan en hebben we altijd in het belang van de studenten onze taken uitgevoerd. En dat is gelukt. Ik wil dit benoemen omdat ik een misvatting uit de weg wil ruimen.

Ik bespeur een tendens om studenten die over de inhoud willen praten, weg te zetten als jonge naïeve mensen en als “studentjes”. Want ja, wat weten wij nou eigenlijk? Nou ik kan je vertellen, veel! We leven dagelijks het leven van een VU-student en ervaren elke dag direct de gevolgen van het beleid van de universiteit. Wij zien van dichtbij wat er gebeurt en dat is uiterst waardevol.

We werken ons fulltime uit de naad om van de VU een betere plek te maken 

Wij raadsleden zijn de studenten aan de frontlinie. Wij stellen zaken die ons allemaal raken op het hoogste niveau van de uni aan de kaak. We komen ook op voor degenen die geen stem hebben en nemen hun zorgen en klachten serieus. De studentenraad zet zich in voor het belang en welzijn van alle studenten; we werken ons fulltime uit de naad om van de VU een betere plek te maken. 

Dus denk daaraan als je ons aan een volgende overlegtafel tegenkomt. We zullen klaar zijn voor een nieuwe reeks zetten en gaan door tot de volgende schaakmat.

Kata Rakić voorzitter
k.rakic.usr@vu.nl

Kata Rakic USR-voorzitter 20/21

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.