Popup-Niks-missen-2.png

23 februari 2021

Uit de negatieve maalstroom

Ik zit achter mijn laptop en voer coördinerende werkzaamheden uit voor de GGD Twente. Ik switch naar dit document op momenten dat ik het rustig heb. Het is best een uitdaging om een onderwerp te vinden, het is namelijk de eerste keer in mijn leven dat ik blog. Mijn denken en dromen daarover ga ik nu met jullie delen.

De pandemie heeft een heel groot effect op ons dagelijks leven. Denk maar aan de anderhalvemetersamenleving, de online colleges, de sluiting van horeca, sportscholen en theater, de avondklok, de afgelaste evenementen, het onophoudelijke nieuws over de nieuwe maatregelen. Na bijna een jaar corona zijn we het een beetje zat.

Na bijna een jaar corona zijn we het een beetje zat

De Vrije Universiteit is al jaren heel belangrijk voor mij. Niet alleen als leeromgeving, maar ook als de plek waar ik (nieuwe) vrienden kan ontmoeten. Covid-19 ontneemt mij niet alleen het plezier om kennis op te doen, het virus belemmert ook mijn sociale contacten.

De coronacrisis verdeelt onze maatschappij en zet mensen tegenover elkaar. Bovendien scheidt de lockdown mij van mijn oudere generatie die juist op dit moment verlangt en hunkert naar de aanwezigheid en energie van jongeren.
Ik betreur bijvoorbeeld ook dat ik geen wedstrijd meer kan bijwonen van mijn favoriete voetbalclub Besiktas JK, en ik kan ook niet meer zij aan zij - als kameraden - onze club aanmoedigen et cetera.

Maar dit kan ook een keerpunt zijn om onze mindset te veranderen

De coronacrisis gaat zelfs zover dat mensen mensen bang worden om elkaar te groeten. De angst om boodschappen te doen neemt alle geluk en blijheid van ons af.
We raken het vertrouwen kwijt in de politiek. We produceren vooral veel fake-nieuws om de onzekerheid te verbergen. Is dan werkelijk alles negatief, vraag je je af.

Nee, dit kan ook een keerpunt zijn om onze mindset te veranderen. Het wordt hoog tijd om positieve en blije gedachten te verspreiden. We moeten niet tegenover elkaar gaan staan, maar juist naast elkaar om samen uit deze moeilijke tijd te kunnen komen. Zoals onze rector Vinod Subramaniam altijd zegt: “We’re all in this together.” We moeten dus vooruitkijken, wij zijn namelijk in staat om onze systemen te veranderen en te moderniseren. We staan voor de taak om nieuwe oplossingen te vinden. Ook voor heel moeilijke kwesties als deze pandemie.

Ik kan het niet ontkennen, het virus brengt inderdaad veel ellende met zich mee. Maar laten we alsjeblieft uit de as van de negativiteit een nieuwe positieve wereld opbouwen.

Mustafa Mutlu USR

Mustafa Mutlu
Penningmeester
m.mutlu.usr@vu.nl

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.