Popup-Niks-missen-2.png

24 oktober 2017

Studeren voor een sticker

‘Nienke, als ik de resultaten van dit experiment opschrijf en de grafiek er netjes bij teken, krijg ik dan een sticker in mijn labjournaal?’ Een beetje voor de grap hebben we tijdens een practicum in een lab weleens stickers uitgedeeld wanneer studenten iets goed hadden gedaan. Nee het was geen kleuterschool, ja het waren echt volwassen studenten, ja het was een beetje voor de grap, maar wauw, wat doen studenten véél voor een sticker!

Natuurlijk begrijp ik ook wel dat het niet alleen om die sticker gaat, maar om de waardering, en de zichtbaarheid van die waardering. De studenten kunnen aan vrienden of huisgenoten laten zien dat ze iets goed hebben gedaan, dat ze iets hebben behaald. En,zo’n simpele sticker zal ongetwijfeld niet altijd werken, maar stel nou dat dit online kan?

Honours gedaan? Badge! Minor gehaald? Badge! Zit je in de studentenraad? Badge!

Ja dit is natuurlijk niet allemaal hypothetisch: dit kán online! In Canvas zit een programma; Badgr, waarmee je badges kunt uitgeven wanneer studenten iets hebben gepresteerd. Natuurlijk kan dat voor de leuk, als sticker in het schrift. Maar, en nu word ik weer even hypothetisch, stel nou dat we voor alles wat studenten doen online badges uitgeven. Alle vakken worden badges, maar ook het honoursprogramma wordt een badge, minoren worden badges. Als een student iets speciaals heeft gedaan: badge! Zit je in de jaarvertegenwoordiging, het bestuur van een studievereniging of bij een studentenraad? Badge!

Hoe cool zou het zijn als alles online gedocumenteerd staat? In zo’n badge, wat eigenlijk een online document is, kun je natuurlijk alles opschrijven. Welke leerdoelen zijn behaald; wie heeft de badge uitgegeven; wat is er precies gedaan om deze badge te behalen? Een badge kun je delen via LinkedIn en werkgevers kunnen precies zoeken naar geschikte personen voor een bepaalde functie. Niet alleen een ‘gewoon’ diploma, maar kennis en vaardigheden die passen bij een bepaalde functie.

Omdat met mij ook nog een aantal andere mensen aan de VU hier enthousiast over zijn, heb ik gisteren een groep opgericht met wie we deze online badges gaan uitproberen en onderzoeken. We gaan de mogelijkheden verkennen en inventariseren, zowel op cursusniveau als VU-breed. Daarnaast hebben we ons aangesloten bij de landelijke proof of concept van SURF. Want met enthousiasme alleen zijn we er nog niet. Hoe zit het met beheer, privacy en continuïteit? Hoe zorgen we dat er geen wildgroei komt aan badges? Wie geeft zo’n badge eigenlijk uit? Wat is de waarde van een badge? Genoeg vragen om over na te denken. Ondertussen geef ik mijn studenten gewoon af en toe een sticker en droom ik van een badge-rijke toekomst.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.