Popup-Niks-missen-2.png

22 november 2021 reacties 1

Steekwoord voor de nieuwe rector

Habemus Papam [De Latijnse aankondiging wanneer er een nieuwe paus is gekozen, red.] We hebben een nieuwe rector! Speciaal voor hem een steekwoord: accountability. Een mooi Engels woord waarvoor eigenlijk geen goede vertaling bestaat. Is het verantwoording afleggen, verantwoordelijkheid nemen, rekenschap geven? Eigenlijk van alles een beetje. In de afgelopen maanden is de administratieve selfservice-portal Mars over ons uitgestort. Het resultaat is bekend: huilend ondersteunend personeel, boze en gefrustreerde onderzoekers en medewerkers en het college van bestuur en de decanen die over elkaar heen duikelen in hun excuses.

Maar Mars komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is door iemand uitgekozen en aangekocht, het is besproken in vergaderingen. En blijkbaar heeft niemand in die vergaderingen toen gevraagd: “Is het midden in coronatijd wel een goed idee om zo’n nieuw omvangrijk systeem in te voeren?” Heeft iemand van die mensen het programma bijvoorbeeld zelf uitgeprobeerd? Na één keer Mars weet je al dat dit systeem veel complexer is en nog meer taken bij de gebruiker legt. In onze afdeling oppert men al iemand aan te stellen die het systeem gaat bestuderen en ons dan allemaal gaat helpen om het te gebruiken. De suggestie is natuurlijk eigenlijk te triest voor woorden. In de Tweede Kamer zou er al een parlementaire onderzoekscommissie zijn ingesteld. Hier op de VU? Niets! Geen groots aangekondigd onderzoek dat dit tot de bodem wordt uitgezocht.

Een gebrek aan accountability is de langzame rot in de organisatie

Het voorval staat helaas niet op zichzelf. Ad Valvas publiceerde een verhaal over het portfolio dat medewerkers, midden in coronatijd, moesten maken om te kunnen promoveren volgens het nieuwe tenure-track-beleid van de faculteit Sociale Wetenschappen. Het resultaat: een promovendus die vertelt dat zij huilend op de grond heeft gezeten. Ze was gewoon op en wist het niet meer. Zij vertrok uiteindelijk naar de Radboud Universiteit Nijmegen. Geen enkele publieke reactie van het tenure-track-comité. Geen enkele verantwoording.

Waarom hebben al deze managers dispensatie van accountability? Rector neem je rol. Een gebrek aan accountability is de langzame rot in de organisatie.
Voor de duidelijkheid: ik vraag niet om ontslag, maar wel dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen voor wat ze hebben aangericht. 

{ Lees de 1  reacties}

Door collega van FGW op 23 november 2021

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.