Popup-Niks-missen-2.png

30 augustus 2021 reacties 1

Slaafs bestuur

Onlangs maakte de leiding van de VU bekend dat de anderhalvemeterrichtlijn van de baan is. We gaan weer fysieke hoorcolleges geven aan maximaal 75 studenten. ‘We zijn blij en opgelucht’, stond in de e-mail aan alle medewerkers. Ik vraag me af wie die ‘we’ zijn. In ieder geval niet de GGD’s en het Outbreak Management Team (OMT). Dit team adviseerde het kabinet dat versoepeling voor de universiteiten pas veel later zou kunnen. Het OMT vreest dat het virus sneller zal rondgaan door de opening van het onderwijs en gaat leiden tot clusters besmettingen. Ook de GGD’s vinden de openstelling veel te vroeg en achten het risico van uitbraken binnen het onderwijs reëel.

Ook de docenten staan niet te springen van blijdschap. CNV Onderwijs becijferde dat 35 procent van de docenten nog steeds studenten met coronagerelateerde klachten op de universiteiten ziet komen. Op dit moment heeft nog maar 65 procent van de leeftijdscategorie 18-25 jaar een eerste prik gehad. Pas eind september hebben alle studenten zich kunnen laten vaccineren en voldoende tijd gekregen om immuniteit op te bouwen. Zelfs de studenten lopen geen polonaise (waarbij ze opgetogen aan elkaars schouders hangen) omdat ze weer naar de VU mogen. Volgens het opiniepanel van actualiteitenprogramma EenVandaag vindt 39 procent van de studenten de versoepeling een slecht idee.

Waarom spreekt de VU zich niet duidelijker uit naar studenten dat ze zich moeten laten vaccineren?

Het is pijnlijk om te zien hoe ver het management van de universiteit afstaat van de werkvloer – van de docenten en studenten. Dat fysiek onderwijs belangrijk is en prioriteit verdient, daarover is iedereen het eens. Ook weten we allemaal dat een volledig veilige samenleving een utopie is. Maar je mag toch van bestuurders verwachten dat na achttien maanden coronacrisis er een gedetailleerd plan ligt hóé de opening van het onderwijs verantwoord kan gebeuren, met daarin duidelijke voorwaarden voor iedereen.

Waarom neemt het college van bestuur niet meer zijn verantwoordelijkheid om uitbraken en besmettingen tegen te gaan? Waarom spreekt de VU zich niet duidelijker uit naar studenten dat ze zich moeten laten vaccineren? Wat gebeurt er als in een collegezaal iemand besmet blijkt te zijn? Is er een meldplicht? Wie gaat er dan in thuisquarantaine? Slaafs de Haagse politiek volgen, zonder zelf na te willen denken over de gevolgen ervan, past niet in een wetenschappelijk instituut – met ‘verantwoordelijkheid voor mens en planeet’ in zijn missie.

 

{ Lees de 1  reacties}

Door Bezorgde medewerker op 01 september 2021
Als medewerker maak ik mij ook zorgen. We kennen allemaal de hordes studenten bij het grote liftenblok op de begane grond in het hoofdgebouw. Ik heb al bedacht dat ik heeeeel vroeg naar de VU ga, zodat de liften en trappen nog rustig zijn. Ik heb niet de illusie dat mensen hun mondkapjes correct dragen. Dat deden ze de afgelopen periode ook niet, dus waarom nu wel? Moet ik daar dan wat over gaan zeggen? Of die 'coaches', die rondlopen? Het College wil geen politie-agent gaan spelen, zeggen ze. Ze duiken weg voor hun verantwoordelijkheid en schuiven alles door naar beneden. Wij, het voetvolk, moet dus doen wat zij zouden moeten doen. Wij moeten dus wél voor politieagent spelen en studenten (of collega's) wijzen op bijv. een te volle zaal of het correct dragen van een mondkapje in de (te krappe) gangen. Dan heeft het College weer tijd om goede sier te maken in de landelijke pers. Dat is blijkbaar veel belangrijker dan de gezondheid en veiligheid van de medewerkers en studenten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.