Popup-Niks-missen-2.png

20 mei 2021 reacties 2

Rinus

Dido_percocets

Op een terras aan de Amstel zit een échte Amsterdammer: een dikke man van achter in de vijftig die waarschijnlijk Rinus heet. Zijn accent is zo vet dat je nauwelijks kunt verstaan wat hij tegen zijn vrouw zit te blèren, die vanachter een enorme zonnebril stoïcijns naar het water staart. Niets kan hem stoppen. Iemand moet de overheid, de klanten van zijn klusbedrijf en de samenleving in het algemeen voor klerelijers uitmaken. Ik krijg het altijd prettig warm van binnen bij dit soort types.

Het is een bedreigde diersoort. De échte Amsterdammer is een échte Purmerender of een échte Almeerder geworden. En de Amsterdammers maken plaats voor expats, bakfietsmoeders en importstudenten. Vooral die laatste groep maakt hun Amsterdammerschap binnen een paar weken tot de hoeksteen van haar identiteit. Voor je het weet beweren ze dat ze ontwenningsverschijnselen krijgen als ze langer dan tien dagen buiten de Ring zijn. Ik kan het weten, want ik was er ook zo een.

Inmiddels woon ik in Amstelveen en heb de oneindige coolheid van burgemeester Femke Halsema ingeruild voor de wat minder charismatische Tjapko Poppens (van de VVD). Niet dat er iets mis is met Tjapko. Hij kan er ook niets aan doen dat zijn ouders hem zo genoemd hebben. Het afval wordt elke dinsdag netjes opgehaald en voor zover ik weet lopen er geen bloeddorstige bendes door de straten, dus ik mag niet klagen. Toch kan ik me op mooie dagen aan de Amstel weleens bedroefd voelen dat ik niet meer in de hoofdstad woon.

'Denk jij dat ze weten wat Percocets zijn?'

“Het is niet dat ik me schaam om officieel in Amstelveen te wonen”, zeg ik tegen een vriend op het terras. “Maar wanneer ik afscheid neem van mensen op wie ik indruk wil maken, zeg ik nog altijd: Ik ga maar weer eens terug naar Amsterdam.” De vriend knikt begrijpend. Ik weet dat hij hier ook last van heeft.

Vanaf ons tafeltje zien we een motorboot op de Amstel verschijnen, gevuld met tien weldoorvoede kinderen uit Amsterdam-Zuidoost. Een hasjwolk blijft over het water zweven terwijl de budgetstoomboot langzaam verder dobbert. Ze mochten hem vast van pappa lenen als ze voortaan op tijd zouden komen bij hun huiswerkbegeleiding. Een meisje staat aan het roer te dansen met een enorme JBL-box in haar handen en rapt een nummer van Future mee: “Percocets, molly, Percocets / Chase a check, never chase a bitch!”
“Denk jij dat ze weten wat Percocets zijn?” vraagt de vriend.
”Vast wel. Hun ouders slikken het als de rapporten binnenkomen.”
De vriend kijkt boos naar zijn glas bier.
“Als zij échte Amsterdammers zijn, gaat er iets heel erg mis.”
Ik geef hem groot gelijk. Extra hard, zodat de échte Amsterdammer het kan horen. Ik kijk om en verwacht een goedkeurend knikje te zien, zo van: jullie horen bij de goeden, maar Rinus is verdiept in zijn telefoon. Hij speelt sudoku.

ILLUSTRATIE: DIDO DRACHMAN

{ Lees de 2  reacties}

Door Jan van Oort op 20 mei 2021
"En de Amsterdammers maken plaats voor expats, bakfietsmoeders en importstudenten." Nee Thijs, Amsterdammers hebben vooral plaats gemaakt voor niet-westerse migranten.
Door Carla Heldens op 27 mei 2021
Ik ben een echte Amsterdammer, geboren en getogen, maar zit niet altijd op iedereen te schelden. Behalve dan op die import Amsterdammers, die bij het betreden van de stad meteen vinden dat ze alle regels, inclusief verkeersregels aan hun laars kunnen lappen. (dat heb ik letterlijk zo horen zeggen door zo'n groepje geimporteerden op een terras).

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.