Popup-Niks-missen-2.png

16 december 2020

Oploskoffie

Dido_Oploskoffie

Je wekker gaat af, een kwartier voordat het college begint. Je besluit om niet te douchen, zodat je nog tien minuten kan blijven liggen. Daarna sla je de dekens weg. De goedkope oploskoffie van je vorige festivalzomer ligt nog op de koelkast. Het moet een keer op. Je laat het water koken terwijl je naar buiten kijkt.

Je start je laptop op. Je bent een paar minuten te laat. Vroeger kwam je ook weleens te laat. Dan draaiden alle hoofden in het lokaal zich om, de docent stopte midden in een zin en jij schuifelde ongemakkelijk tussen de stoelen naar je plek. Nu heeft niemand door dat je wat later in de call bent gearriveerd. De docent praat rustig verder. Je probeert te luisteren, maar je bent nog niet helemaal wakker. Hij stelt een vraag. In de stilte wachten jullie allemaal tot iemand het woord neemt.

Je scrolt door je tijdlijn terwijl de docent zijn powerpoint begeleidt

Je scrolt door je tijdlijn terwijl de docent zijn powerpoint begeleidt. Een jeugdvriend van je zus heeft een kat genomen, hij lijkt er erg blij mee te zijn. Hoe zou het met hem gaan? Jullie konden het goed met elkaar vinden, maar je hebt hem nu al heel lang niet meer gezien. Je stuurt hem geen berichtje.

“Zullen we dan maar even pauze houden?” vraagt de docent en voordat de woorden zijn mond verlaten, gaan alle webcams al op zwart. Je staat op van je stoel en doet vijf push-ups. Je zet meer koffie en kijkt weer naar buiten. Een ambulance rijdt voorbij maar zijn zwaailichten staan niet aan. Je gaat naar de wc en als je terugkomt is de docent alweer aan het woord.

Je schrikt omdat je nu ineens moet praten

“Nu gaan we naar de breakout rooms”, zegt hij plotseling. Je schrikt omdat je nu ineens moet praten. Gelukkig neemt een meisje in je groepje de leiding. Je kunt zien dat ze een poster van Frank Ocean aan haar muur heeft hangen. Ze komt angstig over, maar sommige mensen hebben van die gezichten dat ze altijd bang kijken.

De docent laat een Youtube-filmpje zien om het college “nog een beetje leuk te maken”, maar hij vergeet zijn eigen microfoon uit te zetten waardoor de audio dubbel uit de speakers komt. Niemand zegt er iets van. Dan is het afgelopen en de rest van de dag werk je aan je deadlines in dezelfde kamer, op hetzelfde scherm en daarna doe je de boodschappen, kook je, doe je de afwas en zet je het vuilnis buiten. Je probeert op tijd naar bed te gaan, want morgen is er weer een dag, maar je kunt niet slapen. Misschien moet je minder koffie drinken.

ILLUSTRATIE DIDO DRACHMAN

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.