Popup-Niks-missen-2.png

17 november 2020

Ode aan de verenigingen

Wat blijkt het enorm lastig te zijn om in deze tijden van crisis en thuiswerken in contact te komen met de bewoners van de campus, onze studenten. Het is namelijk niet erg praktisch om alle deuren af te gaan om te vragen of de VU nog een beetje bevalt. Als een soort Sinterklaas, maar dan op de fiets. Dit voornemen is op meerdere vlakken problematisch. Niet alle studenten wonen in Amsterdam, ik woon zelf niet eens in Amsterdam, ik heb geen idee waar iedereen woont, en bovenal heb ik weinig tijd en zin om door weer en wind te 'belletje lellen'.

Om toch op de hoogte te blijven wat er in de hoofden van mijn medestudenten omgaat is er een unieke club van betrokken studenten die precies weten wat er speelt in de digitale wandelgangen. Dit clubje staat ook wel bekend als het Universitair Verenigingen Overleg (UVO) en ik mag met trots vertellen dat ik dit ‘zooitje geregeld’ mag voorzitten. Samen met hen poog ik het leven van onze studenten iets draaglijker te maken. Ik heb geen zin om van deze blog een enorme adoratie voor de verenigingen van de VU te maken, maar ik ga het toch doen. De reden hiervoor is erg simpel. Het zijn namelijk de verenigingen die zich de afgelopen maanden keihard hebben ingezet om het contact met hun leden c.q. onze studenten te behouden en hen betrokken te houden bij de (digitale) campus.

Verenigingen zijn voor de VU als de oortouwtjes voor je mondkapje: verbindend en noodzakelijk

Stuk voor stuk hoor ik vette initiatieven van digitale borrels, escape rooms, lezingen en speciale student-mentoren die eerstejaars extra bijstaan de komende tijd. Wat zou het toch prachtig zijn als alle studenten van de VU lid zouden zijn van een van onze vele verenigingen. Op deze manier ontstaan er zeer korte lijntjes van de VU-organisatie tot de individuele student en kunnen we echt spreken van een VU-community.

Om toch even een kleine impressie te geven van het harde werk van een van onze verenigingen graag uw aandacht voor het volgende. Studievereniging Geovusie is deze maand druk bezig geweest met het aan huis bezorgen van eet-en-drinkpakketjes voor hun beruchte Oktoberfest. Ik heb mij hiervoor ingeschreven en ben sinds vanmiddag op de dag van schrijven in het bezit van een ei, een aardappel, spekjes, zuurkool, Brand Weizenbier, een bierpul, een zakje met iets-waarvan-ik-de-samenstelling-niet-ken, een keychain, en een nootmuskaatbol. Over twee dagen gaan we los en vier ik samen met Geovusie Oktoberfest. Ik ga met de aardwetenschappers koken, hen verslaan met een pubquiz en hopelijk nog veel meer Oktoberfest-en-aardwetenschappelijkachtige avonturen beleven.

Laten we onze verenigingen niet vergeten, ze zijn voor de VU als de oortouwtjes voor je mondkapje: verbindend en noodzakelijk.

Rutger Selier
algemeen raadslid
r.selier@usr.vu.nl

Rutger Selier USR 20 21

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.