Popup-Niks-missen-2.png

13 mei 2020

Niet normaal

Het kan bijna niet anders dan dat deze column over het leven in de coronatijd gaat. Sowieso zijn er weinig andere zaken om over te schrijven, want er zijn nogal wat dingen weggevallen uit mijn dagelijkse routine. Mijn leven speelt zich plots in huis en tuin af. Het sociale leven beperkt zich tot mijn directe levensgezellen en miauwend huisdier. Weg eetafspraakjes, museummiddagjes en tussendoortripjes. De luttele 58 cm2 van mijn laptopscherm zijn mijn raam op de wereld. Uren tuur ik naar Zoom-, Teams- of Goto-vergaderingen, alleen onderbroken door stiekeme blikken op mijn e-mail en het laatste coronanieuws. Ik mis het echte contact met vrienden, familie en collega’s. Zelfs boodschappen doen lijkt nu een uitje. Hopelijk kunnen we snel weer terug naar normaal.

Ho stop! Wacht eens even!

Een paar maanden geleden leek thuiswerken nog een walhalla. Een hele dag werken zonder mensen die zomaar binnen komen vallen! Toegegeven, in dat droomscenario kwamen geen online colleges en homeschooling voor, en al zeker geen duizenden overledenen. Maar toch, in plaats van mijn coronaleven bij voorbaat al te veroordelen, wil ik haar met een stoïcijnse blik bekijken. Volgens de oude wijzen ontstaat ontevredenheid en ongelukkigheid veelal omdat we ons op de verkeerde dingen richten. Daarom hier de top-drie van zaken die positief zijn aan mijn opgelegde thuiswerkperiode.

Lekkere koffie, minder vliegverkeer en zicht op mijn bloeiende, groene tuin

Met stip op één staat: lekkere koffie. Elke dag mijn eigen langzame opgietkoffie. Die verslaat het afdelingsapparaat met gemak en eindigt op gelijke hoogte met de flat white van Doppio. Een goede tweede plaats is voor het gebrek aan overvliegende vliegtuigen en bijbehorend lawaai. Weet u nog, daar ging mijn vorige column over. Eindelijk een keer buiten zitten met mooi weer en de vogels kunnen horen. Op de derde plaats staat het uitzicht vanaf mijn werkplek. Waar mijn kamer op de VU uitkijkt op het afvalstation met afgedankte tl-buizen en archiefkasten, zie ik nu mijn groene en bloeiende tuin. Vooral goed voor de geestelijke gezondheid. Nee, werken onder deze omstandigheden is niet normaal. Maar de goede dingen kunnen inspiratie bieden voor het nieuwe normaal in de toekomst.    

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.