Popup-Niks-missen-2.png

01 oktober 2018

Moed en lef

Het is druk in het museum. Na vijf minuten erger ik me al aan de rijen mensen die zich in traag tempo langs de vitrines bewegen. De tijdelijke sieradenexpositie is blijkbaar erg populair. Ik vlucht een rustiger zaaltje in, dat kort daarna alsnog volstroomt met een grote groep bezoekers. Langzaam schuifelen ze achter elkaar naar binnen tot iedereen een plekje heeft. De rondleidster wacht tot iedereen binnen is. “We zijn bijna aan het einde gekomen van deze rondleiding”, zegt ze. “In deze laatste ruimte bevindt zich een van de grootste diamanten in de wereld.” De mensen in haar groep knikken instemmend, al is ze volgens mij lang niet door iedereen te verstaan. Er wordt wat gefluisterd en gewezen naar de andere glinsterende voorwerpen in de zaal.

“Als je erover nadenkt is het eigenlijk best gek dat die diamant hier ligt”, gaat de rondleidster verder. “Hij is namelijk ooit gestolen uit India.” Ze pauzeert. Een wat oudere heer kijkt geïnteresseerd van de diamant naar haar. Ik volg zijn blik. Ze is jonger dan ik dacht. Vijfentwintig hooguit. Ze gaat door met vertellen. Haar stem klinkt nu duidelijk boven het gefluister uit: “Dat is altijd wel gek, vind ik, aan een etnografisch museum. Een museum over andere volken. Dat veel van de collectie eigenlijk niet op rechtmatige manier is verkregen. Dat is natuurlijk niet heel vreemd, gezien de koloniale historie. Maar het wordt eigenlijk nooit echt benoemd.”

Ik twijfel of ik niet iets moet zeggen

De groep kijkt nu niet meer naar de diamant. Sommige monden staan licht open. “Neem nou die beelden in de ruimte waar we net waren. Dat zijn de originele tempelbeelden uit Indonesië. Die staan hier, en niet in het museum in Jakarta. Daar staan namelijk replica’s.”

Inmiddels is de hele ruimte stil. Alle ogen zijn gericht op de rondleidster. Ze kijkt het zaaltje rond. Ik twijfel of ik niet iets moet zeggen. Iets over moed en lef. Ik zoek naar de juiste woorden. Maar het moment verstrijkt. Langzaam komt het geroezemoes weer op gang en bewegen mensen zich naar de uitgang. De rondleiding is afgelopen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.