Popup-Niks-missen-2.png

09 februari 2021

Mijn vangnet

Ik vond het lastig om deze blog te schrijven omdat ik niet zeker wist of ik het wel over mezelf en de dingen die ik heb meegemaakt, wilde hebben. Toch heb ik besloten om dat wél te doen omdat er studenten zijn die - net als ik - een dappere glimlach opzetten en hun emoties verborgen houden.

Na de afronding van mijn bachelor in India heb ik me aangemeld voor de master information sciences aan de VU. Ik ben mijn ouders dankbaar hiervoor. Zij geloofden en geloven in mij; zij hebben me aangemoedigd om uit mijn comfortzone te stappen en mezelf te ontdekken.

Het is nu precies een jaar geleden dat ik mij kandidaat stelde voor de universitaire studentenraad. Vanaf dat moment is mijn leven een achtbaan vol momenten van vreugde, vriendschap, verdriet, angst en voldoening. Naast mijn voltijdstudie werk ik ook als student-assistent aan mijn faculteit. En daarnaast ben ik dus algemeen raadslid van de universitaire studentenraad. Ik geef toe dat het niet altijd gemakkelijk voor me is. Vooral omdat ik in de afgelopen acht maanden een aantal zeer dierbare mensen in mijn leven heb verloren.

‘Ik heb mijn familie al achttien maanden niet gezien. Zo lang ben ik nog nooit eerder weggeweest'

Telkens als ik in een moeilijke situatie zat, en ik het nieuws had gekregen dat een van mijn dierbaren overleden was, sloot ik mezelf dagenlang op. Soms duurde het weken voordat ik mijn routine weer kon oppakken. Ik wist meteen dat ik hulp nodig had en nam contact op met mijn studieadviseurs, want ik kon me geen studievertraging veroorloven. Ondanks alles bleef ik werken en haalde ik goede cijfers. Mensen die dicht bij me staan geloven dat ik een sterk persoon ben, maar de echte reden is dat ik geen keuze heb en dat is wat me sterker heeft gemaakt. Ik heb mijn familie al achttien maanden niet gezien. Zo lang ben ik nog nooit eerder weggeweest. Ik heb natuurlijk heimwee, maar mijn raadsleden zorgen ervoor dat ik niet alleen ben en reiken me altijd de helpende hand. Ik heb geregeld koffiedates, krijg uitnodigingen voor etentjes bij studenten thuis, en ik werd zelfs uitgenodigd voor een kerstdiner.

Als internationale student helpt het mij om deel uit te maken van de studentenraad en zo nieuwe contacten te leggen en te onderhouden. Het geeft me het gevoel deel uit te maken van een familie omdat we constant naar elkaar omkijken.

Er zijn tien facultaire studentenraden, één universitaire studentenraad en 35 studieverenigingen die elk jaar op zoek zijn naar nieuwe leden om de bestuursfuncties in te vullen. Dit is voor een student de beste gelegenheid om mensen te ontmoeten en vrienden te maken. Bovendien geeft het je cv een boost, je ontwikkelt nuttige vaardigheden door in een team te werken en je leert de groepsdynamiek beter te begrijpen. Dit alles doe je om de belangen van VU-studenten te kunnen behartigen.

Tegen alle studenten - die het ieder op zijn eigen manier moeilijk hebben en toch ook optimistisch blijven - wil ik zeggen: Jullie doen het geweldig! Niets kan jullie tegenhouden om jullie doelen te bereiken.

Het is voor ons allemaal een zwaar jaar, maar dat maakt ons ook tot de persoon die we nu zijn.

ayesha

Ayesha Noorain Rizwan

algemeen raadslid
a.noorain.rizwan.usr@vu.nl

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.