15 september 2017

Lite svenska, beetje Zweeds

Hej! De universiteit is inmiddels alweer twee weken begonnen en ik ben ook toegelaten tot een basiscursus Zweeds. Dit houdt in dat ik op maandag en woensdag twee uurtjes college krijg. De universiteit in Uppsala is net zoals de UvA, alle gebouwen zijn verspreid over de hele stad. De rechtenfaculteit heeft maar liefst drie gebouwen. Op mijn eerste collegedag was ik dan ook helemaal de weg kwijt. Ik stond namelijk in het verkeerde gebouw en toen heb ik daar maar iemand aangesproken en dat bleek de onderwijsassistent te zijn, dus ik kon meteen mooi meelopen en ik was nog perfect op tijd.

In het vak leren we over de rechtsgeschiedenis van een aantal landen en enkele hebben we al behandeld, zoals de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Zweden. Het tempo ligt wel hoog, we moeten twee keer per week in groepjes presenteren. Hiervoor moeten we veel lezen en krijgen af en toe ook een hoorcollege. Dit was vooral de eerste week erg wennen, maar gelukkig heb ik een fijne groep, dus we kunnen elkaar veel helpen. Mijn groepje is erg gemixt, de meerderheid komt uit Europa en de rest uit Australië, Mexico en de VS.

In het noorden zeg je blijkbaar al ja wanneer je een inademgeluid maakt

Ik heb ook al mijn eerste les Zweeds gehad. Dit vond ik echt superleuk, want het lijkt behoorlijk veel op het Nederlands. Ik kan nu al een aantal dingen zeggen, zoals waar ik woon, vandaan kom en welke talen ik spreek. Dus ik spreek lite svenska (een beetje Zweeds). De lerares heet Bea en leert ons alles op een leuke manier. Zij vertelde dat er in Zweden veel dialecten zijn. In het noorden zeg je blijkbaar al ja wanneer je inademgeluid maakt. Dat verbaasde me echt heel erg.

{ Lees de  reacties }

Door Anna van Loon op 17 september 2017

Hoy Sara
zo te lezen gaat t goed met je in t hoge noorden, leuk dat je zweeds leert en leuk te lezen over t inademingsgeluid, daar moet je dan echt geboren zijn om daar ontspannen mee om tegaan.
Veel succes verder
Tack så mycket voor de blog en adjö. Anna

Door Anna van Loon op 25 september 2017

verplicht