Popup-Niks-missen-2.png

13 september 2021

Linkse hobby’s

Dido_cultuur

Mijn familie is grotendeels werkzaam in de cultuursector. Daarom hadden we in 2010 een poster van een krijsende Halina Reijn tegen het raam van de woonkamer geplakt. Dit was in de tijd van de protestactie ‘Nederland schreeuwt om cultuur’, een reactie op de aangekondigde bezuinigingen. Bekende acteurs gingen op de foto om de schouwburgen en operazalen te redden van de financiële ondergang. Het mocht niet baten. De bezuinigingen gingen door en die winter kwam ik erachter dat Nederland niet bepaald schreeuwt om cultuur.

Het is grappig. Ik heb het idee dat inmiddels elke beroepsgroep wel een keer in opstand is gekomen omdat zij in het bijzonder werden genaaid door de coronamaatregelen. Wat dat betreft zijn we allemaal net docenten op de middelbare school: iedereen vindt zijn eigen vak het belangrijkst. Was het niet een kwestie van tijd tot de evenementensector iets van zich zou laten horen?

Kunst heeft dan wel een zweverig uiterlijk, maar het is een harde realiteit om er je werk van te maken

Ik heb denk ik nog nooit zo’n gezellige demonstratie gezien als ‘Unmute us’. Ik zit naar een straatfeestje te kijken. Er zijn ouders met kinderen op hun schouders en voedselwagens rijden door de straten. Een festival in de hoofdstad. In die zin ben ik niet verrast dat er ‘nul reactie uit Den Haag’ komt. Tegenwoordig moet je met een trekker een gemeentehuis binnenrijden om de waan van de dag te ontstijgen, en mensen in de cultuursector vinden het al eng om een espresso terug te sturen als ze een cappuccino hadden besteld.

Columnist Stella Bergsma omschreef kunstenaars ooit als ‘dat paarsharig werkschuw tuig met hun linkse hobby’s. Dat shag rokend slag dat bij je thuis komt, over je tapijt kotst en je kat van streek maakt.’
Hulde voor de zinsconstructie, maar het echte verhaal is een stuk minder romantisch. Kunst heeft dan wel een zweverig uiterlijk, maar het is een harde realiteit om er je werk van te maken.

Het lastige is dat kunst werk is dat er niet uitziet als werk. De band die je op het podium plezier ziet maken, heeft zichzelf dagenlang opgesloten in een oefenruimte zonder airco. De geluidsman die glimlachend achter het mixpaneel staat is bijna doof omdat hij al twintig jaar in het vak zit. Hij moet ook gewoon zijn hypotheek betalen. Dat mag best eindelijk eens erkend worden. Nederland hoeft van mij echt niet te schreeuwen voor cultuur, maar wat aarzelend gekreun zou toch haalbaar moeten zijn?

ILLUSTRATIE: DIDO DRACHMAN

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.