Popup-Niks-missen-2.png

06 oktober 2017

Leven als een robot

“Nee, mijn weekend is nog niet begonnen. Ik heb net college gehad en ben nu met een opdracht bezig. Gelukkig hoef ik vanavond niet te voetballen, want ik heb met een vriend afgesproken om hem wiskundebijles te geven.

“Dat doe ik gratis, maar ik denk erover om ook tegen betaling bijles te gaan geven. Ik verdien nu geld met voetbal, maar een echte bijbaan zoals normale mensen heb ik niet. Daarvoor moet ik mijn leven eerst op een rijtje hebben, want ik ben nu al als een gek aan het plannen om alles te kunnen doen – en dan heb ik nog niet eens tijd voor een sociaal leven. Ik leef als een robot.

Elk jaar verwelkomt de VU duizenden nieuwkomers. Sommigen vers van de middelbare school, anderen met een hbo-diploma, propedeuse of compleet andere voorgeschiedenis. Eén ding hebben ze gemeen: elke start gaat met ups en downs – en spannend is zo’n nieuwe universiteit sowieso. Advalvas volgt vier Nieuwe Lichten in hun eerste maanden aan de VU.

“Naast mijn studie voetbal ik vier keer in de week: drie trainingen en een wedstrijd. Omdat ik in Zoetermeer woon en speel, moet ik altijd een uur en drie kwartier reistijd rekenen naar de VU. Die tijd gebruik ik goed: ik heb altijd mijn laptop bij me en in de trein bereid ik colleges en opdrachten voor. Die uurtjes zijn mooi meegenomen, want ’s avonds heb ik daar helemaal geen tijd voor. Óf ik moet voetballen óf ik ben helemaal kapot.

'Deze weken worden zombieweken'

“Als er nu iets tussenkomt in mijn strakke schema heb ik echt een probleem. Ik denk er weleens over om in Amsterdam te gaan wonen, dat zou tijd schelen en het is natuurlijk ook wel mooi, in de grote stad. Maar ik heb gehoord dat de kamerprijzen heel hoog zijn en ik weet niet of dat het waard is. Daarnaast zou ik mijn hele leven moeten omgooien, bijvoorbeeld ook op zoek naar een nieuwe voetbalclub.

“Hoe dan ook: ik ben nog goed in de race. Ik heb van de week een leuke wedstrijd gespeeld en ik heb tot nu toe alleen maar goede studieresultaten. Ik ben nog op de baan. De planning voor de komende twee weken heb ik ook al gemaakt, want de tentamens komen eraan. Ik weet: deze weken worden zombieweken, maar als ik alles eenmaal onder controle heb, komt de rust ook vanzelf wel."

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.