Popup-Niks-missen-2.png

20 september 2021 reacties 1

‘Leg de Zuidas in de as’

“Leg de Zuidas in de as”, klonk het uit duizenden kelen, meegezongen met het gelijknamige nummer van Hang Youth tijdens de grote woondemonstratie vorige week zondag in het Westerpark. Even daarvoor had een van de sprekers gefilosofeerd dat als er één pand zou worden gekraakt, de gevestigde orde niet in paniek zou zijn, bij tien panden er nervositeit zou ontstaan, maar dat bij honderd panden burgemeester Halsema echt een probleem zou hebben. Gejuich uit het publiek.
“Zijn jullie daar niet veel te bang voor?” vroeg de spreekstalmeester daarna. Wederom gejuich, maar wel iets minder overtuigend. Een groepje demonstranten voegde later bij de Dam toch gelijk de daad bij het woord en probeerde een leegstaand pand van een huisjesmelker te kraken. Na wat schermutselingen werd een deel door de politie ingesloten. Een klein groepje andere demonstranten, wellicht indachtig hun eerdere ‘pledge’, liep op de ME-linie af om de ingesloten groep te ontzetten. De ME sloeg er meteen op los. In de jaren tachtig zeiden we al: “geen beter instrument om mensen te radicaliseren dan de lange lat van de politie.”

Honderd mensen, meer heb je niet nodig!

Ik was onlangs op een reünie van mensen uit de actiebeweging van de jaren tachtig, waar het boek Rebellie werd gepresententeerd. Er waren zo’n honderd mensen, die stuk voor stuk een rol speelden in het verzinnen en organiseren van de spectaculaire acties uit die tijd. Er werden in kleine autonome groepjes vrachtwagens gesaboteerd die kernafval in zee zouden dumpen, verkleed als belastingdienstambtenaren namen actievoerders de administratie van bedrijven die zaken deden in Zuid-Afrika mee, slangen van Shell-pompen werden doorgesneden, en er werden fake V&D-cadeaubonnen gemaakt die voor de kerst werden uitgedeeld aan mensen in de bijstand. Tien jaar jaar haalden de acties de voorpagina’s van de kranten. Er werd veel gelachen over het feit dat we de politie altijd twee stappen voor waren. Honderd mensen, meer heb je niet nodig! Er werden bij het woonprotest 61 mensen gearresteerd en zo’n 40 mensen kregen een wapenstok in hun nek. Samen honderd. Halsema, maak je borst maar nat voor de nieuwe beweging! 

 

{ Lees de 1  reacties}

Door Pieter op 20 september 2021
Vanaf de jaren tachtig pleegde linkse activisten tientallen aanslagen. Vijf Makro-vestigingen werden in brand gestoken, waarvan sommige volledig uitbrandden. De acties tegen Shell gingen veel verder dan het doorsnijden van slangen, tientallen Shell-stations werden aangevallen, waarbij onder meer gebruik gemaakt werd van fosforbommen. Het huis van staatssecretaris Kosto werd door een bom grotendeels verwoest. Bij een aanslag in 1987 op het bedrijf Boot Olie BV (dat zaken deed met Zuid-Afrika) uit Alphen aan den Rijn ontsnapte de bevolking van Alphen aan een ramp. Op het terrein van Boot Olie bevond zich een opslagplaats met gasflessen en drie tanks met ongeveer 600.000 liter dieselolie en benzine. De opslagplaats bleef echter gespaard. Later werden er bomaanslagen gepleegd op twee Marechausseekazernes en bij drie ministeries. Het dieptepunt was de moord in 2002 op de mogelijke aanstaande minister-president. Van de daders werd bijna niemand gepakt. In 2008 moest Kamerlid Wijnand Duyvendak (GroenLinks) aftreden nadat hij had bekend betrokken te zijn geweest bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken. Natuurlijk wil ik de heer Crul nergens van beschuldigen, maar ik denk dat het wel belangrijk is dat ook de huidige generatie weet dat er in die tijd wel iets meer is gebeurd dan wat hij hier beschrijft.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.