Laat studenten niet in de steek
Het is met een toverlantaarn zoeken naar lichtpuntjes in de coronacrisis. Opnieuw zitten we in een harde lockdown die waarschijnlijk nog lang zal duren. Vooral de jonge generatie belandt door alle maatregelen in grote problemen. Zo hebben 3 op de 10 jongeren tussen 16 en 24 jaar depressieve gevoelens. Voor de gehele bevolking is dat 1 op de 6. Vrolijk worden jongeren ook niet van hun groeiende studieschuld. De kans is bovendien klein dat ze na hun studie een huis kunnen kopen. Ook zullen ze opdraaien voor de vele miljarden die nu worden uitgegeven om de Nederlandse economie een beetje draaiende te houden.
De afgelopen jaren spreken universiteiten over studenten in termen van ‘klanten’. Vroeger was de student een leerling. Die begripsverandering komt door het neoliberale rendementsdenken in de directiekamers van het hoger onderwijs. Universiteiten ontvangen geld per student en per diploma. Meer studenten betekent dus meer geld. Maar het klantdenken schept ook verplichtingen naar de studenten toe. Zo is contact met docenten en studenten essentieel voor goed onderwijs.
Ook de VU heeft de morele plicht om meer locaties in te zetten voor fysiek onderwijs
Het is fijn dat de Vrije Universiteit open is, maar daarmee is alles gezegd. Studenten van andere universiteiten krijgen fysiek college in de zalen van het concertgebouw en de stadsschouwburg. Het University College Roosevelt in Middelburg organiseert colleges in de openlucht. Zelfs voetbalstadions en sportzalen worden afgehuurd om studenten college te geven. “Met de anderhalvemetermaatregel kunnen er nog altijd 360 in”, aldus een woordvoerder van de Radboud Universiteit in Nijmegen over een afgehuurde sporthal.
Mij lijkt dat ook de Vrije Universiteit een morele plicht heeft om meer locaties in te zetten om fysiek college te geven. In ieder geval duidelijker communiceren waarom het nog niet is gelukt de Melkweg, Paradiso, AFAS of zalen in de Ziggo hiervoor af te huren. Nu horen studenten dat door “bouwtechnische kenmerken” van de onderwijsruimtes en de “beperkte liftcapaciteit” er nauwelijks onderwijs op de campus kan worden gegeven.
Stel dat de coronacrisis nog twee jaar duurt, is er een visie voor de lange termijn? Laat je klanten niet in de kou staan. De mentale en economische impact van de coronacrisis is al het grootst voor deze generatie jongeren.
Reageren?
Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.