Popup-Niks-missen-2.png

22 december 2022

Kunstmatig intelligent

Mijn bureaublad, normaal keurig opgeruimd, is nauwelijks zichtbaar door een puinhoop van studieboeken, aantekeningenblaadjes, markeerstiften en mandarijnenschillen. Op mijn laptop staan zoveel tabbladen open dat de ‘balkjes’ bovenin het venster minder breed zijn dan hoog. De tentamenweek is in aantocht.

Dido_AI

Als ik ’s avonds dufgestudeerd de woonkamer binnenkom, vertelt een huisgenoot net enthousiast dat hij dé oplossing heeft gevonden voor zijn deadline-overdosis dezer dagen. Op een laptop opent hij ChatGPT, een chatbot met kunstmatige intelligentie. Hij heeft het algoritme zijn essay laten schrijven en is dusdanig onder de indruk dat hij het resultaat linea recta heeft ingeleverd. “Het is nog beter dan wanneer ik het zelf had geschreven.”

De mensheid is het inmiddels gewend geraakt om het op veel vlakken af te leggen tegen computers. Bij een keersom met zes decimalen heb ik er vrede mee dat het vinden van de oplossing mij net wat meer tijd kost dan een grafische rekenmachine. Maar op creatief gebied voorbijgestreefd worden door een set nulletjes en eentjes is een tamelijk vernederende ervaring.

Op creatief gebied voorbijgestreefd worden door een set nulletjes en eentjes is een tamelijk vernederende ervaring

Het geniale mannetje in de laptop van mijn huisgenoot kan namelijk ook liedjes schrijven, recepten verzinnen en moppen tappen. Als we hem opdragen om een meme caption te verzinnen voor een varken met een feesthoedje, stuurt hij terug: “When you’re ready to party, but also the main course.” Wij moeten heel hard lachen, al kan dat ook iets te maken met ons gevoel voor humor.

Het doet me denken aan van die spellen waarbij je de grappigste kaart uit je hand moet kiezen om een zin te voltooien. Naast onze eigen input voegen we altijd blind een kaart van de stapel toe. Je kunt ons collectieve gevoel van verslagenheid misschien wel voorstellen als blijkt dat de compleet willekeurige inzending de hardste lach los weet te maken.

Creatief overtoept worden door de chatbot zorgt bij mij voor eenzelfde soort merkwaardige frustratie, die - bij een gebrek aan vlees en bloed om het op te projecteren - onbestemd in het luchtledige blijft hangen.

De volgende ochtend open ik m’n laptop weer. Ik sluit alle op elkaar gepropte tabbladen af, om er vervolgens maar ééntje te openen: ChatGPT. Ik zit in tijdnood en hij schrijft mijn essay ongetwijfeld beter en sneller, dus weemoedig denk ik: waarom ook niet?

Zodra ik de digitale homo universalis mijn verzoek heb gestuurd, verschijnt in beeld dat hij wegens overbelasting voor onbepaalde tijd buiten werking is. Ik zal mijn essay dus zelf moeten schrijven. Eigenlijk vind ik dat helemaal niet zo erg, denk ik terwijl ik een nieuw tabblad open.

Illustratie: Dido Drachman

 

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.