Popup-Niks-missen-2.png

08 februari 2022

Kom naar VUnited!

Ben je al eens naar een borrel geweest van een Nederlandse studentenvereniging? Dit klinkt misschien als een willekeurige vraag, maar dat was voor mij de plek waar ik begon twijfelen over mijn positie als internationale student aan de VU. Biertjes, hapjes onder het genot van oude of populaire Nederlandse popsongs en veel vriendschapsmomenten; zo zou een Nederlandse student een borrel beschrijven. Voor mij was het de eerste keer dat ik het gevoel had dat ik nergens bij hoorde. De kans dat je als anderstalige tijdens je eerste borrel bevriend raakt met iemand van de sociëteit is bijzonder klein. Misschien is het het bier dat alles ingewikkeld maakt.

Ik heb geprobeerd een plek te vinden waar ik me de eerste twee jaar van mijn studie thuis zou voelen en net toen ik mijn hoop aan het verliezen was, vond ik mijn perfecte plek bij een vereniging genaamd FAM: Family of Academic Minds. Een vereniging voor mensen met verschillende achtergronden, nationaliteiten en culturen. Maar je kunt niet zo gek veel veranderen door lid te worden van één vereniging, daarom besloot ik om me ook kandidaat te stellen voor de universitaire studentenraad.

‘Ik wil dat alle internationals zich hier echt thuis voelen’

Ik was er niet gerust op toen ik dacht aan al die internationals die als eerstejaars naar de VU komen, en en die zich net zo gaan voelen zoals ik me hier in het begin voelde.
Toen wist ik dus dat ik bij de studentenraad moest zijn om te bereiken wat ik vanaf het begin wilde: een meer inclusieve universiteit. Ja, het is inderdaad zo dat de VU een van de meest diverse achtergrondprofielen heeft qua studenten, maar betekent diversiteit ook inclusiviteit?
Discriminatie komt overal voor, ook in je studie en bij het zoeken naar huisvesting. Denk aan hospiteeravonden waar ze vooral op zoek zijn naar Nederlanders.

Bij de studentenraad werk ik aan internationalisering en leid ik het VUnited!-platform dat zich richt op internationale VU-studenten. Ik moedig alle internationals aan om onze bijeenkomsten bij te wonen en hun ideeën te uiten over hoe we van de VU een meer inclusieve ruimte kunnen maken, zodat die voelt alsof je echt thuis bent.
Nogmaals, ik streef ernaar om de VU meer gastvrij voor internationals te maken. Maak je verblijf aan de VU de moeite waard, laat je stem horen. Mail mij, of beter nog: kom naar VUunited!

Berk Cakmak
algemeen raadslid
usr.berk.cakmak@vu.nl

berk

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.